Verden

Kokker jublet for gull

De norske kokkene trente 60 timer i uka i flere måneder. Onsdag ble de belønnet med gull i kokke-konkurransen Bocuse d'Or.

– Et fantastisk team, sa kokk Ørjan Johannessen. Onsdag ble nasjonalsangen «Ja, vi elsker» spilt i Frankrike. Da var det klart at kokke-konkurransen Bocuse d'Or endte med norsk gull. Bocuse d'Or regnes som et slags verdens-mesterskap.

I finalen hadde Johannessen 5 timer og 32 minutter på seg på å lage en kjøttrett og en fiskerett. Kjøttet måtte være perlehøns og fisken brun ørret. De hadde regler for hvilke grønnsaker han kunne bruke. Dommerne ga poeng både for smak og for hvordan maten så ut. På kjøttretten ga de også poeng for å vise tradisjoner fra det området kokken var fra.

Kjendiskokken Eyvind Hellstrøm er president i Bocuse d'Or Norge. Han var på plass i Lyon i Frankrike.
– Jeg har aldri sett Ørjan så god som i dag, sa han til nyhetsbyrået NTB.

I forrige Bocuse d'Or kom Johannessen på 5. plass. Kokken arbeider til daglig på Bekkjarvik Gjestgiveri i Hordaland. Han hadde med seg 22 år gamle Jimmy Øien som commis. Det er assistent. 45 år gamle Odd Ivar Solvold var trener.

Landbruksminister Sylvi Listhaug gratulerer teamet.
– Dette er en bragd og en inspirasjon for hele det norske kokkemiljøet. Gratulerer til deg og teamet som står bak, sier hun.

USA fikk sølvmedaljen, mens bronsen gikk til Sverige.
Norge har deltatt ti ganger i Bocuse d'Or. Vi har vunnet fire gull, to sølv og to bronse.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå