Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kongelige tvillinger heter bølge og ørevoks

Torsdag ble tvillingene til det danske kronprinsparet døpt. De har fått navn fra Grønland.

Det var i januar at tvillingene til kronprins Fredrik og kronprinsesse Mary ble født. Torsdag ble de døpt i Holmen kirke i København. Barna skal hete Josephine Sophia Ivalo Mathilda og Vincent Frederik Minik Alexander.

Begge barna har fått hvert sitt grønlandske navn: Ivalo og Minik. Ivalo betyr sommerfugl, lille bølge eller lillesøster. Kun 53 andre har navnet i Danmark. Minik betyr «den tørste etter brystmelk» eller «ørevoks». Det står det i grønlandske ordbøker, skriver avisa VG. Den lille prinsen deler navnet med 44 andre.

– Det er overraskende at begge har fått et grønlandsk navn. Det er også naturlig, sier navneforsker Birgit Eggert til nyhetsbyrået NTB.

Tvillingene er de første i den danske kongefamilien som får grønlandske navn. Årsaken er trolig at kronprinsen har et spesielt forhold til Grønland, tror Eggert. Han skal være svært glad i øya.

– Det har han ønsket å vise grønlenderne, sier hun.

LES MER HER: Gravid med tvillinger

Om lag 300 gjester er invitert til dåpen. Barnas navn var hemmelige helt til det siste.

Etter dåpen ble gjestene fraktet videre med kanalbåt. De skulle på en mottakelse på Amalienborg. Det er der kongefamilien bor. Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary og dåpsbarna kjørte til Amalienborg. De var der først med på mottakelsen. Så holdt de fest med sine nærmeste venner og familie.

Tvillingparet har to storesøsken. Det er prins Christian og prinsesse Isabella.