Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Krangler i retten

To norske jenter forsklarer seg i retten i Bolivia om smugling av kokain. De forteller forskjellige historier.

Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen er tiltalt for å smugle kokain fra Bolivia til Norge. De er 23 år og 19 år gamle. Også en tredje norsk kvinne er tiltalt i saken. Hun har rømt hjem til Norge. Tilsammen er ti personer tiltalt for smugling av kokain.

Madeleine og Stina sitter i fengsel i Boliva. De har sittet der siden mai 2008. Da ble de tatt med 22,1 kilo kokain skjult i bagasjen. Kokainen ble funnet i bager som jentene hadde i kofferten.

Denne uka startet rettssaken. Stina Brendemo Hagen fortalte i retten at det var Madeleine Rodriguez som kom med bagene kokainen ble funnet i. Bagene ble lagt i kofferten til de to andre jentene.

Hagen sa at hun aldri ville tatt med bagene dersom hun visste at de inneholdt kokain.
– Jeg har aldri prøvd dop. Jeg kommer aldri til å gjøre det, sa hun i retten. Det skriver avisa VG Nett. 
Men hun innrømmet at hun hadde vært naiv.

- Jeg er skyldig i å si ja til bagene uten at jeg visste hva det var i dem. Det beklager jeg, sa 19-åringen.

Rodriguez likte forklaringen til venninnen dårlig. 

- Hun kunne sagt litt mer om hva hun selv gjorde, sa Madeleine Rodriguez etter rettsaken torsdag. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Torsdag sa Madeleine Rodriguez i retten at hun ble bedt om å ta med bager til Norge. Hun visste ikke at det var kokain i bagene. Hun fortalte at en mann ba henne ta med bagene.

Denne mannen kaller kvinnene «Rodrigo». Politiet i Cochabamba i Bolivia mener at han betalte for reise og et sted å bo for de tre norske jentene. Han skal også være den som ba dem frakte elleve bager med kokain. Bagene skulle til en person i Norge. I stedet ble stoffet oppdaget på flyplassen da jentene skulle hjem.

Mannen er en av de ti tiltalte i saken. Han sitter på tiltalebenken sammen med de norske kvinnene. Han er ikke enig i det som ble sagt i retten torsdag. Han sier at han aldri hadde sett de omtalte bagene.

Claudia Mancilla er statsadvokat i Bolivia. Hun mener at Rodriguez ikke snakker sant om hvordan jentene fikk bagene.

De norske kvinnene kan i verste fall dømmes til fengsel i 25 år. Foreløpig har de sittet to år i fengsel i Bolivia. Nå er Stina Brendemo Hagen gravid. Hennes barn vil bli født innenfor murene.