Verden

Krangler om flyktningene

Landene i Europa er veldig uenige om hva de skal gjøre med strømmen av flyktninger. Nå kaller EU inn til et krisemøte.

Søndag gjorde Ungarn ferdig et 175 kilometer langt gjerde. Det skal stanse flyktninger langs grensen til Serbia. Samme dag ble ministrene i Den europeiske union (EU) kalt inn til et krisemøte 14. september. Der skal de prøve å bli enige om hva de kan gjøre med flyktningene.

Landene er ikke enige. Frankrike kritiserer Ungarn.

– Se på alle de menneskene som er politisk forfulgte flyktninger. Vi må vi ha evnen til å ønske dem velkommen. Hvert eneste land må det. Tyskland, Frankrike og andre land har gjort det. Jeg synes det er en skandale at enkelte land ikke tenker slik, sier Laurent Fabius. Han er utenriksminister i Frankrike.

– Spesielt østeuropeiske stater. De er ekstremt strenge. Ungarn er en del av Europa, som har verdier. Vi følger ikke disse verdiene ved å sette opp gjerder, sier Fabius, ifølge nyhetsbyrået NTB. Samtidig sier landets statsminister at de som bare er økonomiske flyktninger, skal behandles strengt.

De siste ukene har mange flyktninger krysset grensen til Ungarn fra nabolandet Serbia. Onsdag kom det over 3.200 mennesker på én dag, ifølge ungarsk politi.

I løpet av årets første sju måneder kom 340.000 flyktninger og migranter til EUs grenser. Det er nesten tre ganger så mange som på samme tid i fjor. Mange av flyktningene er syrere. Minst 2.500 har omkommet på Middelhavet bare i år. Europa er i den største flyktningekrisen på 50 år.

Mange av flyktningene har kommet til Italia. Italia har klaget over at de ikke får nok støtte og hjelp av EU. Nå kan en endring være på vei, sier landets statsminister Matteo Renzi.

Siste utgave

På forsiden nå