Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Krangler om forholdet mellom USA og Cuba

USA og Cuba skal få et bedre forhold. Noen jubler. Andre er rasende.

Onsdag kveld kom den historiske beskjeden: USA og Cuba skal bedre forholdet sitt. De to landene har vært fiender i over 50 år.

– Vi vil starte et nytt kapittel, sa USAs president Barack Obama i en tale, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Samtidig talte Cubas president Raol Castro. Han fortalte folket at Cuba igjen vil snakke med USA.

Mange er glad for nyheten. I USA bor 1,5 millioner mennesker som har flyktet fra Cuba. De er uenige i om Obama gjør det riktige.

– Det er et svik. Dette er bare en fordel for Cuba, mener Carlos Munoz Fontanil i Miami i delstaten Florida. Her bor mange cubanere.

– Dette er ingenting å glede seg over. Jeg tror ikke det går an å snakke om noe med Castroene. Det er enten frihet eller ingenting, sier Maria-Angeles Martinez, ifølge NTB.

Andre cubanere er glade.

– Det er fantastisk. Det er en ny start – en drøm som er gått i oppfyllelse for 11,2 millioner cubanere på Cuba, sier Hugo Cancio.

Landene har hatt hemmelige samtaler i flere måneder. De er blitt enige om å løslate fanger i hverandres land. Onsdag ble amerikaneren Alan Gross satt fri. Han har vært fengslet på Cuba i fem år. Gross ble dømt for å ha tatt ulovlig teknologi inn i Cuba.

– Det er godt å være hjemme, sa Gross på amerikansk TV. Han snakket varmt om det cubanske folk.

– De aller fleste cubanere er utrolig vennlige, sjenerøse og talentfulle. Det gjør meg vondt at de må lide for landenes harde politikk, sier han.

Tre cubanske fanger ble også satt fri fra USA. De skal ha vært agenter for Cuba.

Cuba og USA skal også opprette ambassader i hverandres land igjen.

Mange lurer på om Obama får gjort noe med handels-blokaden mot Cuba. USA har laget mange regler mot handel med Cuba. Obama har ikke støtte i kongressen til å oppheve reglene. Rivalene hans i partiet Republikanerne vil stoppe ham.

– Dette er som å godkjenne et styre som bryter menneske-rettigheter helt uten skam. Det er uhyrlig, og et nytt eksempel på å godsnakke med diktatorer og tyranner, sier Marco Rubio til kanalen Fox. Rubio er senator i delstaten Florida. Foreldrene hans er fra Cuba.

Folk flest i USA støtter et bedre forhold til Cuba. 40 prosent er for bedringen. Det viser en undersøkelse gjort av Ipsos MMI for nyhetsbyrået Reuters. Færre enn 20 prosent er motstandere. 39 prosent er usikre.