Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Krever at Guantanamo stenges

25 organisasjoner har gått sammen om å kreve at USA stenger fangeleiren Guantanamo. Mange av fangene sultestreiker.

Da Barack Obama ble president i USA i 2009, lovet han å stenge fangeleiren Guantanamo. Det skulle skje innen ett år. Men fortsatt sitter fangene der uten å ha blitt dømt for noe. Det er folk som USA mener har noe med terror å gjøre.

Folk som er mistenkt for noe kriminelt, har krav på å få en rettssak. Men fangene på Guantanamo sitter fenglset uten noen lovlig rettssak eller dom.

Nå har 25 organisasjoner som jobber med menneske-rettigheter sendt brev til amerikanske myndigheter. Det er blant annet Røde Kors og Amnesty. De krever at USA holder løftene sine og stenger leiren.

LES MER HER: Obama vil stenge fangeleir

– Vi ber om at fangene blir flyttet til sine hjemland eller andre land. Eller at de blir stilt for retten i en domstol hvor de kan få en rettferdig behandling, skriver organisasjonene.

Det sitter nå 166 fanger i Guantanamo-leiren. Et flertall av dem er med på en sultestreik. De nekter å spise i protest mot behandlingen de får. Flere av dem får nå mat med tvang, fordi de er alvorlig syke av mangel på mat.

– Sultestreiken er et resultat av at fangene har sittet i over 11 år uten å bli tiltalt for noe, skriver organisasjonene i brevet.