Verden

Krever at Indonesia stanser røykplage

Røyk sprer seg over store områder sør i Asia. Nå krever Singapore at Indonesia slutter å brenne regnskog.

Sur lukt av brennende trær og gress trengte inn i husene i Singapore torsdag. Folk fikk beskjed om å være innendørs. Ingen måtte gjøre hardt arbeid utendørs.

Flere dro likevel på jobb. Mange av dem bar masker over ansiktet for å beskytte seg mot smog. Smog er forurenset tåke.

– Dette er den verste smogen Singapore noen gang har vært utsatt for. Indonesia må stanse dette med én gang, sier Vivian Balakrishnan. Hun er Singapores minister for miljø og vannressurser.

Smogen kommer fra den indonesiske øya Sumatra. Den skyldes at folk brenner ned regnskog ulovlig. Dette gjør de for å ryddde plass til plantasjer der det skal utvinnes plameolje.

– Folk i Singapore har mistet tålmodigheten. De er forståelig nok sinte, ulykkelige og bekymrede, sier Balakrishnan. Hun mener at ingen land eller selskaper har rett til å forurense luften på en måte som skaper problemer for singaporere.

Smogen kan også gjøre at det kommer færre turister til Singapore og andre land.

– Vi kommer til å reise fra Singapore to dager tidligere enn planlagt fordi vi har problemer med å puste, sier Zac Kot fra USA. Kot som er på ferie i landet sammen med familien.

Torsdag var nivået for forurensing 371 på det som kalles PSI-indeksen. Indeksen måler hvor mye forurensing det er. 371 er så høyt at det er farlig. Nivåer mellom 201 og 300 kalles veldig usunne.

Indonesias velferdsminister Agung Laksono mener Singapore overdriver.

– Singaporerne bør slutte å oppføre seg så barnslig og lage så mye bråk på grunn av et problem som ikke er skapt av Indonesia, men av naturen, sa Laksono torsdag.

Nå skal de to landene ha et krisemøte i Indonesias hovedstad Jakarta.

Malaysia grenser mot Indonesia og Singapore. Også dette landet sliter med farlig forurensning. Forurensningen kommer fra flere skogbranner. Nå har regjeringen gjort det forbundt å brenne ned skog og brenning av søppel. Dette gjelder de tre delstatene der problemer med forurensning er størst.

Folk som bryter forbudet, kan bli straffet med fengsel i opp til fem år. De kan også måtte betale 900.000 kroner i bot, sier miljøverndepartementet i Kuala Lumpur.

Siste utgave

På forsiden nå