Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Krever ny gransking av sykehus-bombing

Menneskelige feil og teknisk svikt. Det var noen av årsakene til at USA bombet et sykehus i Afghanistan, mener militæret. Men presset øker for en uavhengig gransking.

Minst 30 mennesker ble drept i bombeangrepet natt til 3. oktober i år. Amerikanske styrker traff et sykehus i Kunduz i Afghanistan.

De døde var pasienter, leger og andre ansatte. Sykehuset ble drevet av organisasjonen Leger uten grenser.

Onsdag forklarte USAs militære hva de mener skjedde:

De amerikanske soldatene skulle egentlig angripe en annen bygning i Kunduz. Der trodde de at det var opprørere. En feil i flyets kartsystem gjorde at de ble ledet i feil retning. Så lette de etter et mål som lignet.

Den amerikanske generalen John Campbell fortalte at sykehuset sto på en liste over mål som ikke skulle angripes. Dessuten ringte Leger uten grenser under angrepet for å varsle.

Angrepet varte i 29 minutter. Det startet klokka 2.08 om natten. Leger uten grenser varslet USA 12 minutter senere. Først klokka 2.37 skjønte militæret hva som var feil. Men da var bombeflyene ferdige.

Leger uten grenser mener USA angrep med vilje. De hevder også at det var en krigsforbrytelse.

Til nå har bare USA gransket saken. Leger uten grenser krever en gransking som skal være uavhengig og internasjonal.

Organisasjonen Human Rights Watch støtter dette kravet. De sier også at Campbells forklaring gjør at det bør startes en etterforskning av krigsforbrytelser.

LES MER: Sier unnskyld

LES OGSÅ: USA lover å få fram sannheten