Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Krever unnskyldning

Norge må gi Kina en unnskyldning og trekke tilbake Nobel-prisen, mener kinesere.

Nesten seks av ti kinesere mener at den norske Nobel-komiteen har gjort en feil. De mener at Liu Xiaobo ikke bør få prisen og at kineserne bør få en unnskyldning, viser en menings-måling.

Mange av de spurte mener at Liu har fått prisen fordi Norge vil legge press på Kina. De vil tvinge landet til å akseptere Vestens politiske system, skriver den kinesiske avisa Global Times mandag.

LES MER HER: Vant fredsprisen

Litt mer enn halvparten mener også at Liu bør sone hele straffen sin i fengsel. 17,3 prosent mener han kan løslates litt tidligere. Bare 9 prosent mener han bør settes fri straks, slik at han selv kan hente Nobel-prisen i Norge. Men målingen viser samtidig at tre av fire kinesere ikke har anelse om hvem Liu Xiaobo er, skriver nyhetsbyrået NTB.

Den kinesiske vise-utenriksministeren Fu Ying synes at Xiaobo er en «merkelig» vinner. Hun spør hvorfor ikke komiteen velger ekte helter.
– Hvis du er kinesisk og gjør noe merkelig mot myndighetene, blir du trolig nominert, sa hun sarkastisk.

LES MER HER: –Oppfordrer til kriminalitet

8. oktober ble det klart at kinesiske Liu Xiaobo vant Nobels fredspris 2010. Han ønsker endringer i Kina og jobber mot regimet. Xiaobo er dømt til 11 års fengsel. Kinesiske myndigheter har kalt prisen «uanstendig» og «upassende». De mener at Norge oppfordrer til kriminalitet ved å gi Nobel-prisen til en «dømt kriminell».

LES MER HER: Støre beklager Kinas reaksjon

Kineserne har avlyst møter med politikere. De har også avlyst flere konserter som norske artister skulle ha i Kina. Ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre er forholdet til Kina blitt dårligere.

LES MER HER: Kina avlyste igjen