Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Krisemøte om myggvirus

Helseministre i Sør-Amerika i krisemøte for å hindre spredningen av farlig myggvirus.

Søramerikanske helseministre møttes onsdag til et krisemøte. De diskuterte hvordan de kan hindre spredningen av zika-viruset. Myggviruset gir sykdommen zika-feber. Infeksjon hos gravide gjør trolig at barn fødes med små hoder.

Brasil er hardt rammet. Landet kaller utbruddet et mareritt. Verdens helseorganisasjon har sagt at zika er en krise for folks helse i hele verden. Fire millioner mennesker kan bli smittet i Nord- og Sør-Amerika. Derfor samlet ministre fra 14 land seg i Uruguay. De ville finne ut hva de kan gjøre.

Møtet handlet om hvordan de kan kontrollere antall mygg. Det er arten Aedes aegyptim som sprer zika-viruset. I Brasil skal en halv million mennesker rense områder der myggen formerer seg. President Dilma Rousseff sier de gjør alt de kan for å hindre spredning av viruset.

Det er fostrene til gravide kvinner som er mest utsatt. Zika-utbruddet er knyttet til at mange barn ble født me lite hode. Rousseff lover at «absolutt alt» skal gjøres for familiene til barn født med mikrokefali.

Noen land ber folk om ikke å gi blod dersom de nylig har besøkt områder med smitte. Flere land ber kvinner unngå å bli gravide.

I Norge sier helse-myndighetene at gravide må kontakte fastlege dersom de har vært i land hvor det er zika-virus. Helse-myndighetene vil gi konkrete råd til gravide. Mer informasjon kommer på Folkehelseinstituttets hjemmeside.

– Men dette gjelder bare gravide kvinner som har vært i disse områdene nylig, sier Lie.

– Det er liten sannsynlighet for at kvinner kan smittes av menn som har vært i områdene, legger han til.

LES OGSÅ: Frykter at zika-viruset spres i verden
LES OGSÅ: – 4 millioner kan få zika