Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kritiserer fransk politi

Franske etterforskere får kritikk etter drapene i Toulouse. Mange mener det er rart at drapsmannen ikke ble avslørt før.

Mohammed Merah innrømmet drapene på syv mennesker. Blant ofrene var tre jødiske barn. Torsdag ble han drept av politiet. De hadde omringet leiligheten hans. Han ble skutt da han skjøt mot politiet og prøvde å rømme. Nå spør mange hvorfor han ikke ble oppdaget før. For Merah hadde vært straffedømt 15 ganger. Han var blant annet flere ganger dømt for vold.

LES MER HER: – Terror-mistenkt kastet seg ut av vindu

Både han og broren støttet salafisme. Det er en ekstrem form for islam. Merah besøkte to ganger grense-områdene mellom Afghanistan og Pakistan. Der driver terror-organisasjonen al-Qaida treningsleire.

I 2010 tvang Merah en ung gutt til å se en video. Den viste muslimske ekstremister som halshogde fanger, ifølge avisa Telegramme. Da guttens mor reagerte, ble hun angrepet av Merah. Senere skal han ha stilt seg opp utenfor kvinnens bolig. Han hadde på seg militær-uniform og holdt et sverd i hånden. Han ropte at han var medlem av al-Qaida.

LES MER HER: Skjøt barn på jødisk skole

Likevel klarte ikke fransk politi å avsløre og finne 23-åringen. Det var etter at han drepte tre soldater i forrige uke. Dermed klarte han å drepe fire mennesker til før politiet skjønte hvem han var.

– Man kan stille spørsmål ved om det ble begått feil eller ikke. Det må vi finne svar på, sa utenriksminister Alain Juppé i et radiointervju.

Den franske etterretnings-tjenesten DCRI skal ha visst om Merah siden 2010. Det var da han besøkte Afghanistan første gang. Etterretningen jobber med å samle informasjon som er viktig for landets sikkerhet.

I fjor ble han avhørt av DCRI. Det var etter at han på nytt reiste til Afghanistan. Merah hevdet at han bare hadde vært på ferie. Han viste fram feriebilder fra turen.

Denne uken skrøt 23-åringen til politiet. Han sa at han hadde fått opplæring i terrorisme i Afghanistan.

– Merah-brødrene var godt kjent av etterretningen. Spørsmålet jeg stiller meg, er hvorfor han ikke ble overvåket. Det er vanlig i slike tilfeller, sier sikkerhets-eksperten François Heisbourg.

Innenriksminister Claude Gueant forsvarer sikkerhets-tjenestene. Han minner om at det finnes mange som støtter ekstreme grupper. Det gjør de uten selv å bruke vold.

– DCRI følger med på mange mennesker som støtter ekstrem islam. Det å ha ekstreme meninger, er ikke nok til å bli stilt for retten, sier Gueant.

Flere eksperter sier også at mange har prøvd å gjøre terror i Frankrike. Men politi og etterretning har stanset angrepene før de skjedde.

– I løpet av de siste seks årene har politiet hindret minst åtte angrep. Det var av samme type som det Merah gjorde. Men dette har ikke fått mye oppmerksomhet, sier terror-eksperten Roland Jacquard.

President Nicolas Sarkozy lover endringer i lovene. Det skal bli ulovlig å se på internettsider som oppmuntrer til vold. Folk som gjør dette flere ganger, kan bli stilt for retten og straffet, skriver nyhetsbyrået NTB.