Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kritiserer valget i USA

Flere ting var galt med valget i USA. Det mener valg-ekspertene i OSSE.

Valget på ny president i USA ble holdt 6. november. Folk fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) var tilstede. De følger med på valg over hele verden, for å se at de går riktig for seg.

OSSE er misfornøyd med flere ting ved valget i USA. Først og fremst er de kritiske til at åtte delstater sa at de ikke ville ha dem der. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Fire nye år med Obama

Selve valget blir godkjent av OSSE. Men de er kritiske til mye.

– Vi er bekymret for ting knyttet til stemmerett, nøyaktighet og fintellingen av stemmene. Vi er også bekymret for at det er for lite åpenhet rundt hvor pengene til valgkampen kommer fra, sier Daan Everts. Han er lederen for valg-ekspertene i USA.

Som eksempler nevner OSSE at mange var registrert som velgere i flere delstater. Noen delstater nektet straffedømte å stemme. Mange velgere fikk ikke stemme fordi de ikke kunne vise riktig identifikasjon.

I flere delstater er heller ikke fintellingen av stemmene bra nok, sier OSSE.

LES MER HER: Her stemmer Barack Obama

Folk fra OSSE fikk problemer med åtte delstater. Texas truet med å pågripe dem hvis de kom til valglokalene. De mente at OSSE bare blandet seg inn unødvendig.

Everts minner om at OSSE var i landet etter å ha blitt invitert av regjeringen i Washington.

Likevel var OSSE uønsket i sju stater til utenom Texas. De var Alabama, Florida, Iowa, Michigan, Mississippi, Ohio og Pennsylvania.

I Alaska og Tennessee fikk OSSE heller ikke fulgt valget. Det var fordi de bare ble tilbudt en begrenset tilgang. Det avslo de.

LES MER HER: Lover en lysere framtid

Det finnes et telefonnummer i USA som folk kan ringe til hvis de har klager på valget. 35.000 personer ringte dit i år.

Philadelphia er en by der mange stemmer på Demokratene. Her var Republikanerne opprørt fordi 75 av partiets valg-observatører ble utestengt fra valglokaler.

I delstaten Ohio kom det klager på at det var lett å tukle med dataprogammet som ble brukt i stemmingen. I byen Pittsburgh kom det klager på feil på de elektroniske stemmemaskinene. Det samme skjedde i delstaten Pennsylvania.