Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kronprinsparet til Vietnam

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er i Vietnam. De har både danset på et torg og reist med sykkeldrosje.

Kronprinsparet er for første gang i Vietnam. De besøker landet i tre dager.

– Utrolig spennende å være her. Vi har jo ikke vært her så lenge, men det virker som en veldig rik kultur, med en rik historie, sa kronprins Haakon onsdag.

Rett etter at de kom til Vietnam, snek de seg ut. Kronprinsesse Mette-Marit røper at de danset litt på et torg. Onsdag gledet Mette-Marit seg til å smake på vietnamesisk mat.

– Vietnamesisk kjøkken er jo et av de beste i verden, så vi gleder oss veldig til akkurat den delen av besøket, sa hun.

Onsdag besøkte de presidentpalasset i hovedstaden Hanoi. Der ble de tatt imot av visepresident Nguyen Thi Doan. Han er vert for besøket, skriver nyhetsbyrået NTB.

Så skulle de kongelige spise lunsj med folk fra bedrifter i både Norge og Vietnam, besøke statsministeren og gå på vennskapskonsert. De fikk også tid til å se litt av Hanoi fra en sykkeldrosje. Der tok de ivrig bilde av seg selv med mobilen, en «selfie».

Norske hjelpe-organisasjoner har lenge vært godt representert i Vietnam. Flere norske bedrifter er blitt interessert fordi landet har bedre økonomi enn før. Men det er bare ett parti som styrer i Vietnam. Landet har også fått mye kritikk for brudd på menneske-rettighetene. Det står ikke på programmet at kronprinsparet skal snakke om dette. Men kronprins Haakon sa likevel litt.

– Menneske-rettigheter er viktig for Norge. Vi har et bredt samarbeid med Vietnam, og dette er noe vi tar opp med jevne mellomrom, sa han.

Næringsminister Monica Mæland og norske bedriftsledere vil at det blir mer samarbeid mellom norske og vietnamesiske selskaper. De jobber blant annet med olje, fiske og Siden det norske statsbesøket til Vietnam i 2004 har handelen landene imellom nesten tredoblet seg.

Kronprinsesse Mette-Marit ble operert i nakken i fjor høst. Dette er det første store oppdraget hennes. Hun vil derfor ikke være med på alle tingene på programmet.

– Jeg skal ha et noe redusert program, men blir med på det aller meste. Jeg skal i alle fall prøve, sa hun.

Kronprinsessen byttet etter hvert fra sko med høye hæler til flate sko.