Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Kunne ikke hindret angrepet

Angrepet mot gassanlegget In Aménas i Algerie kunne ikke vært forhindret. Det mener eksperter etter å ha gransket angrepet.

16. januar angrep terrorister gassanlegget In Aménas i ørkenen i Algerie. Det var en gruppe islamister med våpen. De tok rundt 700 arbeidere som gisler. Omtrent hunder av dem var utlendinger. Dagen etter startet en aksjon for å frigi anlegget. 40 ansatte ved anlegget ble drept underveis. Fem av dem var norske.

LES MER HER: Femte nordmann bekreftet død

Det er olje-selskapene Statoil og BP som eier anlegget. De har gransket angrepet mot gassanlegget. Ekspertene mener at angrepet ikke kunne vært forhindret.

Torgeir Hagen har ledet granskingen. Han sa at selskapene kan ha basert seg for mye på beskyttelse av militære i landet.

– De hadde heller ikke forestilt seg at en større gruppe væpnede angripere kunne nå anlegget, sa Hagen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Angriperne tilhørte en gruppe ledet av den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar. Det skal ha vært hevn for Frankrikes militæroperasjon i Mali. Gruppa fikk hjelp fra arbeidere på anlegget til aksjonen.

LES MER HER:– Mokhtar Belmokhtar drept nord i Mali

Gransings-gruppa har laget en egen liste til Statoil. Den er på 19 punkter. Den viser anbefalinger om hvordan Statoil kan øke sikkerheten på sine anlegg.

Hva anbefalingene er holdes hemmelig av sikkerhetsmessige hensyn, sa Hagen.

Konsernsjef Helge Lund i Statoil sier han ikke kommer til å sende ansatte til Algerie før det er trygt.

– Vi vil vurdere å sende medarbeidere tilbake først når tiltakene er gjort, sa Lund i en kommentar til rapporten.