Verden
Bilde 1 av 5

Landet der du aldri må fornærme kongen

Hvordan blir Thailand styrt? I dag (søndag) er det valg.

– Dette er så spennende. Endelig kan jeg stemme, sier Maytaporn Mujjalinkool. 24-åringen stemmer for første gang, skriver nyhetsbyrået NTB.

Thailand er et kongedømme i Asia. Det bor 70 millioner mennesker der. De fleste er buddhister.

I dag (søndag) er det valg i Thailand. Det er landets første på åtte år. Valgkampen er godt synlig. Den kan også høres. Folk sprer budskaper for politikere gjennom høytalere.

En militærjunta styrer Thailand. Det er en styresmakt med militære ledere. De tok makta i et kupp i 2014. Nå trenger landet en ny nasjonal-forsamling. Thailand skal få en regjering. Denne styrer landet etter lovene.

Nasjonal-forsamlingen skal ha to kammer. Et senat og et underhus. Folket velger hvem som skal sitte i underhuset.

Kongen er spesielt viktig i Thailand. Folk sørget veldig da kong Bhumibol døde i 2016. Nå er sønnen Maha Vajiralongkorn konge. Det var han som godkjente valget.

Han har vært kjent for flere skandaler, skrev kanalen TV 2 i 2016. Kongen har blant annet skilt seg tre ganger.

Det er strengt forbudt å fornærme kongen og kongefamilien.

En 35 år gammel mann ble dømt i 2017. Han må sitte 35 år i fengsel. Han la ut noen bilder på internett. De ble tolket som en fornærmelse mot de kongelige.

Flere andre har blitt anklaget etter den strenge loven, ifølge kanalen NRK.

Nå handler alt om politikken. Prayut Chan-o-cha leder den mektige militærjuntaen som styrer landet. Han er statsminister i dag. Han ønsker å fortsette. Han er kandidaten til det nye partiet Phalang Pracharat. De støtter militæret.

Folk kan stemme ham bort. Men det blir vanskelig, ifølge NTB.

Den tidligere statsministeren heter Thaksin Shinawatra. Han måtte flytte fra landet. Politikeren måtte slutte etter et kupp i 2006. Mange elsker ham fortsatt.

Han er knytt til flere partier. De er med i valgkampen. Det ene gjør det bra på menings-målingene. Partiet Pheu Thai kan få flertall i underhuset i nasjonal-forsamlingen.

Partiet kan slite likevel. Militærjuntaen fikk laget ny grunnlov. Senatet må være med og peke ut statsministeren. Militærjuntaen har sikret seg makt i senatet.

Prayut Chan-o-cha har derfor god sjanse til å få fortsette å styre. Motstanderne trenger veldig mange stemmer for å endre det.

– Prayut vinner trolig, sier statsviter Paul Chambers, ifølge NTB.

Motstanderne prøvde seg, likevel. Partiet Thai Raksa Chart gjorde noe spesielt. De fikk en thailandsk prinsesse til å bli kandidat til jobben som statsminister.

Thailand elsker kongefamilien. Prinsessen kunne vunnet. Hun er søsteren til kongen, men han protesterte. Partiet ble lagt ned. Det bestemte en domstol. Også dette partiet hadde forbindelse til den tidligere statsministeren Shinawatra.

Prayut Chan-o-cha har drevet valgkamp i bestemte områder. Der er motstanderne hans populære.

Andre kilder: Store norske leksikon, Wikipedia, NTB

Siste utgave

På forsiden nå