Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lang vei til trygghet

Ved daggry vekker Fatima de to sønnene. Dersom alt går etter planen, er de i Tyrkia om noen timer. Da er de i trygghet fra volden som herjer hjemlandet Syria.

– Jeg tar familien med langt fra Syria. Jeg gir opp. Jeg kan ikke fortsette kampen, sier familiefar Ahmed bin Habib.

Minst 9.000 mennesker er drept i Syria det siste året. President Bashar al-Assads soldater og stridsvogner har kjempet en blodig kamp mot opprørere og folk som jobber mot regimet. Byer er gjort om til arenaer for krig.

LES MER HER: Voldsomme kamper i Syria

I plastposer pakker Ahmed og Fatima det lille familien har klart å få med seg. Så forlater de og sønnene Nafissa og Ali gjemmestedet der de har overnattet.

Reisen begynner klokken 7. Fire menn venter utenfor huset. De skal kjøre familien sammen med flere andre flyktninger til den tyrkiske grensen. Der håper de å kunne slå seg sammen med andre syriske flyktninger. Til nå har 17.000 syriske flyktninger kommet seg i trygghet i Tyrkia.

En opprører i Den frie syriske hæren ber om informasjon om fluktruten over walkietalkie.

– Alt er klart. Hele veien til målet, lyder svaret.

Familien har flyktet fra byen Idlib. Der har soldater fra regjeringen tatt kontrollen etter harde kamper.

– Soldatene omringet byen. Vi kunne ikke flykte om natten. De begynte å skyte mot oss. Heldigvis klarte vi å flykte. Vi har i flere dager bodd hos venner. I dag krysser vi grensen, sier Ahmed.

Ahmed hjelper også lillebroren Mohammed å flykte. Mohammed ble hardt skadd. Det var da han ble truffet i beinet for tre måneder siden.

– Jeg turte ikke å dra til offentlige sykehus i Syria. De torturerer sykepleierne og sårede der, sier han.

– Han må til Tyrkia for å unngå å bli skadet for livet, sier Ahmed.

LES MER HER:Flere drept i blodige kamper

Kolonnen kjører i full fart fra Sardana. De farer forbi flere sperringer som opprørere har laget. De tar med seg gruppen til et sted 15 kilometer fra Syrias nordgrense. Nå må resten av turen skje til fots.

Det går langsom. En av opprørs-soldatene må bære Mohammed på ryggen. Nafissa og Ali går hånd i hånd med moren.

– Etter at hæren tok over byene Homs og Idlib, mistet vi håpet. Hele familien min flyktet til flyktningleirer i Tyrkia. Nå skal jeg slå meg sammen med dem. Det forteller Abu Mustafa. Han er en av flyktningene.

Ifølge FN har minst 30.000 mennesker flyktet fra volden i Syria til nabolandene. Enda flere er drevet på flukt i eget land. Det syriske regimet skal nå ha innført forbud for borgere mellom 18 og 42 år å krysse grensen ut av landet. Det er for å hindre opprørere å flykte inn i Jordan.

Til slutt blir et stort, rødt tyrkisk flagg synlig i det fjerne. En time senere er flyktningene framme ved grensen.

Alle venter nervøst. To av opprørs-soldatene krysser grensen. Samtidig hilser de til de tyrkiske soldatene.

Så kan Mohammed følge på med støtte fra broren. Så kommer resten av gruppen en etter en seg i sikkerhet. De siste til å bli undersøkt og godkjent av tyrkiske soldater, er Fatima med barnet sitt.