Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Langt flere overvektige i fattige land

Det er langt flere overvektige personer i fattige land nå enn i 1980. Det viser en ny rapport.

Overvekt er ofte et problem som har vært i rike land. Det er fire ganger flere overvektige personer i fattige land i dag. Det er i forhold til 1980. Flere enn én av tre voksne i verden er overvektige.

Det er 1, 46 milliarder mennesker. 904 millioner av disse bor i land som er i utvikling. Det vil si at flertallet av verdens overvektige bor i land i utvikling.

Det viser en ny rapport fra Overseas Development Institute (ODI) i England. Organisasjonen tror det vil bli langt flere folk med diabetes i fattige land. Flere vil også få problemer med hjertet eller de vil få slag.

Det har blitt flest nye overvektige i land som har gjennomsnittlig inntekt. Men også i fattige land. En av grunnene til den økte overvekten er en endring i hva folk spiser.

Når folk får høyere inntekt spiser de annen mat. I stedet for å spise korn og rot-frukter, spiser de mer usunne matvarer. Som kjøtt, olje, fett og sukker. En slik diett kan mye lettere gi folk problemer med helsen. Det er ifølge eksperter fra verdens-organisasjonen FN. FN sier at en slik diett også kan gi en økning i visse typer kreft. Egypt og Mexico er to land hvor folk hadde stor vekst i inntektene. Det er også i disse landene hvor mange har blitt overvektige.

Regjeringene i land med mange overvektige bør gjøre mer for å få et sunnere folk. Det skriver ODI i rapporten.

– Politikerne må forsøke å påvirke mer hva folk spiser. De bør legge til rette for at folk spiser mat med mer næring, sier Steve Wiggins. Han jobber i ODI.

Politikerne bør få folk til å velge sunn, lokal mat. I stedet for at folk spiser usunn mat som er vanlig i Nord-Amerika og i Vest-Europa.

Alan Dangour forsker på mat. Han sier at uheldige matvalg fører til at folk mangler enkelte vitaminer. Eller mineraler eller proteiner. Overvekt og for lite mat kan skje i samme familie. Det sier Dangour til den britiske kanalen BBC.

– Vi må straks ta tak i mat-skandalen. Millioner av mennesker sulter. Barn får for lite næring. Samtidig må vi tenke over hva som skjer hvis vi spiser for mye, mener han.