Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lar folk lage våpen

En gruppe i USA selger oppskrift på pistoler. Selv om en dommer har sagt at oppskriften ikke skal spres.

Folk kan lage sine egne våpen. De trenger en oppskrift og en 3D-printer. Nå har gruppa Defense Distributed i USA begynt å selge en oppskrift.

Cody Wilson startet gruppen. Han sa tirsdag morgen at 400 personer har bestilt oppskriften.

En dommer har sagt nei til at oppskriften skal spres på internett. Gruppa bryr seg ikke om forbudet. De tolker dommen annerledes.

– Filene kan ikke lastes opp på internett. Men de kan bli sendt på e-post, i posten eller på annet sikkert vis, mener Wilson.

Alle som vil ha oppskriften, får den, sier Wilson. Kjøperne får selv bestemme prisen. Det melder nyhetsbyrået NTB.

Gruppa laget en avtale med regjeringen i USA. Den skulle gjøre at gruppa fikk spre oppskrifter. 19 delstater og Washington D.C. var uenige i avtalen. De mente den måtte gjøres ulovlig. De fikk støtte fra dommeren.

Hvem som helst kan lage våpen. Våpnene blir ikke registrert og kan derfor ikke spores. Det sier kritikerne. Våpnene lages i hard plast. Derfor kan de kanskje smugles forbi vakter i kontroller.

Gruppa og Wilson har ikke lov til å selge oppskriften. Det sier statsadvokat Bob Ferguson. Han sier at Defense Distributed bryter forbudet.

– Jeg stoler på at regjeringen stopper Wilson. Han må holdes ansvarlig for det han gjør, sier advokaten.

Han sier at president Donald Trump må ta ansvaret, om regjeringen ikke gjør noe.

– Da må Trump ta ansvar for folk som blir drept av slike våpen, sier advokaten. Han kjempet for de 19 delstatene i retten.

Wilson fant ut hvordan han kunne 3D-printe en pistol. Denne viste han fram i 2013. Han la også oppskriften på internett. Myndighetene tvang ham til å fjerne den. Det førte til en kamp mellom advokater i fire år. Myndighetene tapte til slutt.