Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lar ikke folket stemme likevel

Folket i Hellas får trolig ikke stemme over kriseplanen for økonomien likevel. Det er hvis alle partiene sier ja til planen.

Det er kaos i politikken i Hellas. Mandag sa statsministeren at han ville la folket stemme. De skulle si ja eller nei til kriseplanen som Den europeiske union (EU) foreslår. De har krevd harde kutt for å gi Hellas mer lån. EU ble irritert da de hørte at det skulle bli folke-avstemning 4. desember. De fryktet en større krise i Europa hvis folket sa nei.

LES MER HER: Stanser krisehjelp til Hellas

Torsdag kveld endret statsminister Giorgos Papandreou mening. Han sa at han ville droppe å la folket stemme. Det var hvis de andre partiene i nasjonal-forsamlingen samlet seg om EUs kriseplan. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Hele fredag skal politikerne snakke om planen.

Torsdag kveld gikk det mange rykter i hovedstaden Aten. Flere mente at Papandreou vil slutte i jobben. Motstanderne krevde nytt valg. De vil ha en samlings-regjering der også de er med. Papandreou skal ha sagt at han er åpen for en samlings-regjering.

LES MER HER: Hellas vil la folket stemme

Fredag kveld skal nasjonal-forsamlingen stemme. Det er over om de har tillit til regjeringen. Flere ministre skal være sinte. De skal ikke ha visst noe om Papandreous plan om å la folket stemme.

Noen sier at statsministeren har gjort en avtale med flere av sine egne ministre. De skal stemme for at Papandreou skal få fortsette som statsminister. Så skal Papandreou senere slutte på en rolig og verdig måte. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

LES MER HER: Hellas får pengehjelp

Papandreou sa tidligere torsdag at han ikke ville ha nytt valg på nasjonal-forsamlingen. Det kan øke faren for at den greske staten går tom for penger, mente han.

Noen mener at Papandreou har brukt folke-avstemningen bevisst. Slik skulle han presse motstanderne til å støtte EUs kriseplan.

LES MER HER: Streiker igjen i Hellas