Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Legger ned våpnene i 72 timer

Hamas og Israel stanser fra fredag morgen angrepene i 72 timer. Konflikten er nå den dødeligste siden krigen i 1967.

Den palestinske organisasjonen Hamas og Israel er enige om å legge ned våpnene i 72 timer. Folk på Gazastripen skal få handlet inn mat, medisiner og andre ting de trenger.

Men før våpenhvilen startet, døde flere mennesker i ulike angrep. 14 palestinere ble drept i to israelske angrep natt til fredag. Fem israelske soldater ble drept nær grensa til Gazastripen.

LES MER HER: Israel snart ferdig med tunnelene

Over 1.450 palestinere er til nå drept siden konflikten startet 8. juli. Verdens-organisasjonen FN regner med at rundt to tredeler av dem er vanlige mennesker. På israelsk side er to vanlige mennesker og 61 soldater drept.

Konflikten er nå den dødeligste siden krigen mellom de to partene i 1967. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Angrep FN-skole

– Denne våpenhvilen er helt nødvendig for å gi uskyldige, vanlige mennesker en sårt trengt pause fra volden, sa USAs utenriksminister John Kerry.

– Nå vil vanlige folk i Gaza få humanitær hjelp. De vil kunne ordne viktige behov som å begrave sine døde, behandle skadde og skaffe seg mat, sa han.

Kerry sier at de også bør få reparert vannrør og andre viktig ting. Hamas sa torsdag kveld at de vil holde avtalen, dersom ikke Israel bryter den.

LES MER HER: UNICEF: 226 palestinske barn drept

Israel og palestinerne skal prate sammen om fred i Egypt fredag morgen. Men israelerne sier at de ikke vil gå med på en avtale hvis de ikke får ødelegge tunnelene til Hamas først.

Hamas har bygget tunneler fra Gazastripen og under grensa til Israel.

Navi Pillay jobber med menneske-rettigheter i FN. Hun går kraftig ut mot Israels angrep. De har blant annet truffet sykehus og skoler drevet av FN.

– Det ser ut til at Israel bevisst bryter pliktene de har i folkeretten, sier Pillay.