Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lekker enda mer

Hver dag lekker 1 million liter olje fra olje-plattformen Deepwater Horizon. Det er dårlig nytt for kysten av USA.

Olje-plattformen Deepwater Horizon sank i forrige uke. Det skjedde etter en eksplosjon og brann ombord. Elleve olje-arbeidere døde i ulykken. Det lekker store mengder olje fra olje-brønnen under plattformen. Den ligger i Mexico-golfen.

LES MER HER: Olje truer kysten


– Det lekker fem ganger så mye olje som vi trodde tidligere, sier den amerikanske kystvakten. Det skriver nyhetsbrået NTB.

Flere tusen fat olje strømmer ut i havet fra brønnen hver dag. Brønnen ligger på 1.500 meters dyp. Fredag vil oljen skylle inn over strendene i Louisiana i USA.
– De har oppdaget en ny lekkasje. De tror det lekker inntil 5.000 fat om dagen, sier Erik Swanson ved den amerikanske kystvakten. Et fat olje inneholder 200 liter olje. Det betyr at det lekker ut 1 million liter olje hver eneste dag.

Oljen danner store flak i havet. Onsdag var et stort olje-flak 26 kilometer fra land. Olje-flaket er like stort som delstaten Vest Wirginia i USA. Kystvakten har fått lov av myndighetene i USA til å sette fyr på oljen. Målet er å forhindre en enorm miljøkatastrofe.

Louisianas forbereder seg på oljen som kommer. 

– Vi forbereder oss på akkurat samme måte som når orkanene når land, sier Bobby Jindal. Han er guvernør i delstaten.
Innbyggerne håper på det beste. Men de er forberedt på det verste.

16 kilometer med olje-lenser er lagt ut. Det er flytende sperringer som legges i havet. Lensene skal hindre oljen fra å nå natur-reservatet Pass-A-Loutre. Myndighetene forsøker også å beskytte andre sårbare områder langs kysten av USA.
Det er et rikt fugleliv rundt Mexico-golfen.  Onsdag var sju hvaler i nærheten av det store olje-flaket.

Olje-selskapet BP har lagt ut 33 kilometer med oljelenser.  Lensene skal beskytte kysten fra elva Mississippi og østover mot Mobile Bay i Alabama.
Selskapet har fått tak i 133 kilometer lenser til. De vil bli lagt ut etter behov de nærmeste dagene. Det sier Doug Suttles i selskapet BP.

Olje-selskapet forsøker også å stanse lekkasjen på havbunnen. De vil prøve å lage en stor skål som skal legges over olje-brønnen.
BP håper dette vil stanse spredningen av oljen. Det er første gang et slikt prosjekt blir testet.
Det må også bores en ny olje-brønn inn i den gamle. Bare slik kan utslippet stanses helt. Det kan ta måneder før det er i orden.