Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Leter etter overlevende

Minst 127 er døde etter jordras og stormflom i Kina.

Mer enn 1.300 mennesker er savnet. Flere jordras og en stormflom rammet landsbyer i fylket Zhouqu i Kina natt til søndag. Redningsarbeidere jobber desperat for å forsøke å redde flest mulig.

Soldater og hjelpearbeidere kjemper seg gjennom et hav av gjørme og vrakrester. De leter etter folk som har overlevd jordskredene nordvest i Kina.

– Mange mennesker ble sperret inne. Nå er gjørme blitt det største problemet for rednings-operasjonen. Den er for tjukk til å gå eller kjøre gjennom, forteller fylkes-sjefen i Zhouqu. Det er i provinsen Gansu. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Politi, brannfolk, helsepersonell deltar i rednings-arbeidet. Det gjør også rundt 4.500 soldater. Det har falt uvanlig kraftig regn i området. Minst 127 personer er funnet døde.

Geologer og sprengnings-eksperter jobber for å lede vann bort fra en innsjø. Den har oppstått etter rasene. Jordmassene er blitt til en demning. Hvis demningen går i stykker, vil området Zhouqu bli rammet av en ny tragedie. Det skriver nettstedet NRK.no.

Flyktninger forsøker å komme seg bort fra området. Noen har med seg døde familie-medlemmer. De er tullet inn i sengetøy og lagt på treplanker.

Andre har klatret opp på taket av de oversvømte husene sine. De venter på hjelp. Så langt skal over 1.240 mennesker ha blitt funnet i live. Mer enn 100 personer er skadd.

Rasene raserte et område som er 500 meter bredt og 5 kilometer langt. Gjørme, bygninger, biler og vrakrester blandet seg. Det rant som ei elv gjennom Zhouqu. Minst én landsby ble fullstendig oversvømt.

He Xinchao bor i Zhouqu. Han hørte en uvanlig rumling natt til søndag, Han kikket ut for å se hva som foregikk.
– Så snart jeg åpnet døra, presset gjørma seg inn, forteller He til avisa China Daily.

Han måtte klamre seg fast i en stolpe. Slik unngikk han å bli tatt av vann- og jordmassene.
– Vann og gjørme fortsatte å stige gjennom hele natta. Det dekket brystet mitt og nådde helt opp til halse, sier han. Ni av familiemedlemmene til He Xinchao forsvant i kaoset. De er fortsatt savnet.

Myndighetene har sendt telt, flaskevann, generatorer og nudler til fylket Zhouqu. Der er en tredel av innbyggerne tibetanere.

Omtrent 45.000 mennesker er evakuert. Og minst 300 hus er oversvømt.

Før jordrasene opplyste kinesiske myndigheter at 2.100 mennesker var omkommet eller savnet. Årsaken var flom ulike steder i landet. Til sammen skal over 12 millioner mennesker ha flyktet fra hjemmene sine.