Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Liten jente fikk fredspris

Kinas egen fredspris skulle gis til Taiwans tidligere visepresident Lien Chan. I stedet ble den tatt imot av ei lita jente som ingen vet hvem er.

For tre uker siden laget kineserne sin egen fredspris. Den heter Konfucius-prisen. Prisen skulle deles ut i Kinas hovedstad Beijing torsdag. Nobels fredspris deles ut i Oslo Rådhus fredag.

Kineserne har laget Konfucius-prisen som en prostest mot Nobels fredpris. Kinesiske myndigheter er rasende på den norske Nobelkomiteen. Årsaken er at årets Nobels fredspris gis til kineseren Liu Xiaobo. Han har jobbet for demokrati i Kina. Nå sitter han i fengsel fordi myndighetene mener han er fiende av staten.

LES MER HER: Vil ikke ha Kinas fredspris

Torsdag formiddag skulle Kina dele ut Konfocius-prisen. Det var en forvirrende seremoni. Pressen fikk innbydelse til utdelingen kort tid før den skulle skje. Særlig forvirrende var det fordi prisvinneren, Lien Chan, ikke var til stede for å motta prisen. I stedet var det ei lita jente som tok imot prisen. Det er ikke klart hvem jenta er.

- Vi har jo ikke en gang hørt om prisen, sa rådgivere ved Lien Chans kontor. Det skjedde da taiwanske journalister ringte for å gratulere. Chan har ingen planer om å reise til Beijing for å motta prisen. Selv om altså utdelingen skjedde i dag. Det skriver nettavisa Dagbladet.no.

Seremonien fikk mange av dem som var der til å smile. Tolken som skulle oversette forsto ikke journalistenes spørsmål. Derfor kunne han heller ikke oversette riktig.