Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Livvakten fant Berezovskij død

Russiske Boris Berezovskij ble funnet død på badet i huset sitt lørdag. Britisk politi sier at de ikke har funnet noe mistenkelig.

Russiske Boris Berezovskij ble funnet død i huset sitt i Storbritannia lørdag. Nå etterforsker politiet saken. De sier at de ikke har funnet noe mistenkelig, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Vi har så langt ikke funnet noe som tyder på at en tredjepart har hatt noe med dødsfallet å gjøre, sa sjefetterforsker Kevin Brown i Thames Valley Police.

Det var livvakten som fant 67 år gamle Berezovskij lørdag. Berezovskij lå på badet i huset i Berkshire. Politiet vet ikke hva som er årsaken til at han døde.

Søndag lette politiet etter spor av gift i huset hans, men fant ingenting. En gruppe som er eksperter på atomvåpen, biologiske våpen og kjemiske våpen sjekket også huset. Heller ikke de fant noe interessant.

Berezovskij var kjent for å være mot Russlands president Vladimir Putin. Derfor begynte folk raskt å diskutere om Berezovskij kunne ha blitt drept på grunn av dette. Men allerede lørdag kveld snakket flere om at han hadde tatt livet sitt.  

– Jeg har fått telefon fra London om at han enten tok sitt eget liv eller døde av hjertestans, sa advokaten hans, Aleksandr Dobrovinskij. Det melder nyhetsbyrået Itar-Tass, ifølge nettavisa vg.no.

Noen av vennene til Berezovskij snakket med den britiske avisa The Guardian. Vennene sa at Berezovskij hadde vært deprimert. Men flere av dem sa også at han ikke kunne ha tatt livet sitt.

Berezovskij var tidligere sikkerhetsrådgiver i Kreml. Da samarbeidet han med Vladimir Putin. Men i 2000 ble han uenig med Putin. Da flyttet Berezovskij til Storbritannia. I 2001 ble han tiltalt for bedrageri og for å ha betalt penger for ulovlige tjenester.

Den siste tiden skal han ha snakket med lederne i Russland. Han ønsket å flytte tilbake til landet.
Vladimir Zjirinovskij er leder for Russlands liberaldemokratiske parti. Han møtte Berezovskij i Israel i januar. Zjirinovskij sier at Berezovskij hadde det dårlig da de to traff hverandre.
– Øynene hadde mistet gløden. Han var forberedt på å gå med på hva som helst for å få vende tilbake til Russland, sier Zjirinovskij, ifølge NTB.

Berezovskij skal ha hatt store problemer med økonomien, skriver The Guardian. I 2012 tapte han en sak mot russiske Roman Abramovich. Berezovskij ble dømt til å betale nesten 300 millioner kroner til Abramovich.

Berezovskij har flere ganger opplevd at noen prøvde å drepe ham. Han var venn med russiske Aleksandr Litvinenko som også bodde i Storbritannia. I 2006 ble Litvinenko forgiftet med det radioaktive stoffet polonium og døde. Russiske myndigheter sa at Berezovskij var ansvarlig for drapet, skriver NTB.