Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Løper for Kim Wall

Det er ett år siden journalisten Kim Wall ble drept. Nå hedres hun med minneløp rundt i verden.

Livet til journalisten Kim Wall endte i en ubåt. Den svenske reporteren skulle skrive en sak om oppfinneren Peter Madsen. Isteden ble hun drept om bord i ubåten hans. Det skjedde utenfor København i Danmark.

Wall ble drept 10. august 2017. Ett år etter hedres hun med minneløpet «Run for Kim» (løp for Kim)

– Å løpe der Kim pleide å løpe, og gå i mål der hun ble den fantastiske journalisten hun var. Det kjennes som en perfekt løype, sier Mia Dahlgren Winther. Hun arrangerer løpet for Wall i New York i USA. Wall bodde i byen. Løpet går fra gata Wall bodde i og slutter utenfor Columbia University.

Hele verden skrev om drapet på Wall og letingen etter den døde. Madsen delte opp liket og dumpet det i sjøen.

Også Kina fulgte etterforskningen. Der hadde Wall selv jobbet som journalist.

– Det føles helt naturlig å arrangere et løp i Beijing. Det var en by som hun elsket, sier fotografen Yan Cong. Han er glad for at så mange er interessert i løpet.

«Løp for Kim» holdes blant annet i Tel Aviv i Israel, Paris i Frankrike, Istanbul i Tyskia, Stockholm i Sverige, København i Danmark, San Francisco i USA og i Berlin i Tyskland. I Walls hjemby Trelleborg i Sverige har 571 løpere meldt seg på.

Folk betaler for å løpe. Pengene gis til Kim Walls minnefond. Fondet deler ut reisestipender til kvinnelige journalister.

– Å se flere hundre mennesker gå og løpe for å hedre Kims minne et år etter at hun gikk bort. Det er en måte vi både kan hylle selve livet og Kim. Det gjør en forskjell, sier Ingrid Wall. Hun er Kims mor. Foreldrene hedret Kim etter drapet.

Walls mor mener at suksessen til løpet viser at Kim gjorde inntrykk på andre mennesker.

Wall jobbet som frilansjournalist før hun ble drept. Hun bodde både i New York og i Beijing. Hun skrev blant annet fra Stillehavsområdet, Afrika, Asia og USA.

Flere av reportasjene hennes ble publisert i store internasjonale medier. Blant dem var The Guardian, New York Times, Vice Magazine, South China Morning Post, The Atlantic og Time.

Peter Madsen er dømt til livstid i fengsel for drapet. Han ble også dømt for seksuell mishandling og å ha skjendet liket.