Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lover en lysere framtid

Barack Obama får fire nye år i Det hvite hus. Han lover samarbeid og endring.

Konfettien regnet over Barack Obama da han holdt sin tale i Chicago. «Fire nye år» ropte folk i salen mens de klappet og vinket.

Obama takket dem og alle som har stemt i valget i USA. Han lovte at han er klar for å fortsette som president.

– Jeg går tilbake til Det hvite hus mer inspirert og besluttsom enn noen gang. Til tross for forskjellene våre, deler vi det samme håpet for fremtiden, sa han. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Fire nye år med Obama

Det var lenge jevnt mellom Barack Obama og Mitt Romney. Derfor fryktet mange at det ville ta lang tid før det ble klart hvem som vant valget. Slik ble det ikke. Like etter klokka 05.00 ble det klart at Barack Obama vant den viktige vippestaten Ohio.

En vippestat er en stat der det er usikkert hva folk vil stemme. Ohio var spesielt viktig fordi den har 18 valgmenn. Valgmenn er representanter fra delstatene. De må stemme på den kandidaten som får flest stemmer i deres delstat. Både Mitt Romney og Barack Obama trengte 270 valgmenn for å vinne valget. Seieren i Ohio sikret Obama valgmennene han trengte.

LES MER HER: Nå er valget i gang

Obama får 284 valgmenn. Mens Mitt Romney får 284. Det viser en oversikt fra nettstedet Real Clear Politics.

«Dette skjer på grunn av dere» skrev de som jobber for presidenten på nettstedet Twitter. Like etter skrev Obama selv en melding.«Four more years» (Fire år til) skrev han. Obama la også ut et bilde. Det viser ham og kona Michelle mens de holder rundt hverandre. Nå er det den mest delte meldingen fra Twitter i hele verden.

Obama brukte også talen i Chicago til å takke kona.

– Jeg har aldri elsket deg høyere. Og jeg er stolt av at resten av USA også har forelsket seg i deg, sa Obama mens folk i salen jublet.

Mitt Romney og Republikanerne var skuffet. Nå må de bruke tid på å finne ut hvordan det kunne gå så galt. USA sliter med økonomien. Mange er uten jobb. Derfor var det vanskelig for Barack Obama å bli valgt til president på ny. Mitt Romney burde ha greid å vinne valget, mener flere.

– Ingen president i moderne tid har klart å bli gjenvalgt med en så høy arbeidsløshet som vi nå har. Derfor blir det svært vanskelig for Republikanerne å forklare dette valgtapet. Men Romney har rett og slett ikke drevet en god nok valgkamp, sier Terry Madonna til NTB. Madonna er politisk ekspert ved Franklin and Marshall College i Lancaster.

Romney har ikke klart å vise velgerne hvem han er, mener Madonna. Romney begynte også for sent å fortelle hva han vil gjøre som president.