Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lover nytt valg på Island

Det blir nytt valg på Island til høsten. Det lover den nye statsministeren.

Sigurdur Ingi Johannsson tar over jobben som statsminister på Island. Han lover nytt valg til høsten.

Han er likevel ikke populær blant demonstrantene. Årsaken er at han er fra samme parti som statsminister Sigmundur Gunnlaugsson. Begge kommer fra Framskrittspartiet, skriver nettavisa nrk.no.

Partiet er i regjering med Selvstendighetspartiet. De to partiene mister støtte. Samtidig blir Piratpartiet mer populært. De er favoritter til å vinne et nytt valg.

Siden mandag har rasende islendinger demonstrert på Island. De har krevd at Sigmundur Gunnlaugsson slutter som statsminister. De har også krevd nytt valg. Årsaken er at Gunnlaugsson eide et selskap i De britiske jomfruøyene. Slik slapp han unna å betale skatt. I 2008 fikk Islandske banker store problemer med økonomien. Da krevde Gunnlaugsons selskap penger fra bankene. Dette ble klart i Panama-papirene.

Først nektet Gunnlaugsson å slutte. Så skrev avisene at han hadde ombestemt seg. Men onsdag sa Gunnlaugsson at dette var feil. Han ville bare ta en pause.

– Situasjonen er absurd, desperat og klønete. Det som skjer, er galskap, sa Eirikur Bergmann til nyhetsbyrået NTB. Bergmann er statsviter og professor.

Torsdag ble det klart at Gunnlaugsson likevel slutter.

– Den neste statsministeren vil være en fin fyr, sa han etter et møte med regjeringen.