Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Må prioritere som i krigsområder

Sykehusene i Italia er på grensen av hva de kan behandle. En lege sier det kan bli en katastrofe.

Sykehusene nord i Italia er svært presset. En lege sier de må prioritere hvem som skal behandles. Årsaken er korona-viruset. Over 460 personer i Italia har mistet livet, skriver nyhetsbyrået NTB. I byen Bergamo i Nord-Italia er situasjonen kritisk.

– Vi må velge hvem vi skal behandle eller ikke. Alder og helsetilstand avgjør det. Det er som i en krig. Folk må holde seg hjemme. Det sier Christian Salaroli til den italienske avisen Corriere della Sera. Salaroli er anestesi-lege på sykehuset Papa Giovanni XXIII.

Siaarti er foreningen til italienske anestesileger. De mener det kan bli behov for å prioritere enda strengere. Det kan være med en aldersgrense for å bli lagt inn på intensiv-avdeling. Da må de prioritere dem som har best sjanser for å overleve, skriver avisen Aftenposten. Legene må dermed velge hvem som skal få sjansen til å leve, og hvem som må dø.

Sykehusene i Nord-Italia begynner å bli fulle. Det kan bli verre om to uker, skriver kanalen NRK. Giancomo Grasselli er professor på sykehuset i Milano. Han sier Italia kan vente seg 3.000 intensiv-pasienter.

– Dette kan bli en katastrofe. Det sa Grasselli til norske intensivleger på mandag.

Italia har utvidet karantenen i landet. Nå er hele landet i karantene. Italienere skal holde seg i områdene der de bor. De må kunne bevise at de har en god grunn for å få reise til et annet område. Frem til mandag var dette regelen i Nord-Italia. Det ble kalt rød sone.

– Det vil ikke lenger bare være en rød sone. Det vil være ett Italia. Ett beskyttet område, sier Giuseppe Conte. Han fortalte det til italienerne i en TV-sendt tale på mandag.

Han ba alle italienere holde seg hjemme. Han ber folk om å avlyse offentlige sammenkomster. All italiensk idrett er satt på pause. Alle skoler og universiteter er stengt fram til 3. april.