Verden

Madrid sliter uten turistene

Først ble turistene fra utlandet borte som følge av korona. Nå får heller ikke folk fra resten av Spania besøke Madrid.

Bølge nummer to av korona-viruset herjer i Europa. Madrid er en av byene med mest smitte. Nylig kom den spanske regjeringen med nye, strenge regler. Det er for å hindre at smitten sprer seg i og ut av hovedstaden.

Folk i Madrid og småbyene rundt får ikke dra ut av sin egen bydel. Det er dersom de ikke har en gyldig grunn, som at de skal på jobb. Madrids regional-domstol sa nei til å stenge folk inne på denne måten. Da erklærte regjeringen en form for unntaks-tiltstand i byen. Dermed kunne statsminister Pedro Sánchez få viljen sin likevel.

Høyre-partiet PP styrer i Madrid. Mens statsministeren er fra sosialist-partiet PSOE. Det har ført til konflikt om nedstengingen, sier Ruth Larraz.

– De kjemper mot hverandre. Sánchez vil bruke Madrid til å knuse PP, sier Larraz til Klar Tale. Hun bor og jobber i Madrid.

Den spanske hovedstaden er foreløpig stengt i to uker. Men Sánchez har sagt at han vil utvide til en måned, forteller Larraz.

– Gjør de det, er det krise for byen. Mange ender opp uten jobb, sier hun.

Turismen er svært viktig for Madrid. Nå er ikke bare turistene fra utlandet borte. Byen er stengt også for folk fra resten av Spania. Larraz jobber med salg ved et hotell i Madrid.

– Alle de beste hotellene i byen utenom noen få, er stengt. Vi holder åpent fordi det er et nytt hotell, forteller hun.

Larraz var permittert fra jobben fra mars til og med juni. Da fikk hun omtrent 9.000 kroner i måneden fra staten.

– Men det er fortsatt folk som er uten jobb. Og som kommer til å være permittert i et år. Situasjonen er forferdelig. Det er ikke etterspørsel, ingenting. Ingen reiser, sier hun.

Hver dag i det siste har flere tusen personer i Madrid blitt meldt smittet. Forrige uke døde nesten 250 personer av korona i byen, ifølge avisa El País. Likevel er det ikke like ille som i vår, sier Larraz.

– Det er ikke like mange på sykehus som i april. Og nå har vi regler for smittevern. Alle bruker munnbind. Og alle kan få testet seg. Sånn var det ikke i april, sier hun.

Hun og familien bor rett ved en stor skøytehall. I vår ble den brukt til å oppbevare de som hadde dødd av korona-viruset.

– Det var lastebiler og politi utenfor. Området var stengt. Men du visste hva som foregikk der. Jeg gikk forbi der hver dag, og det gjorde inntrykk, sier hun.

Det er en litt urolig stemning i byen, sier Larraz. Folk er redde for at smitten skal spre seg mer.

– Spesielt nå som vinteren kommer med influensa. Alle som får symptomer eller føler seg dårlig, frykter at de har korona, sier hun.

Måten myndighetene har håndtert viruset på, har gjort folk usikre. Det mener Larraz.

– Folk har mistet troen på at det kommer til å gå bedre i Spania, sier hun.

Hun frykter at nedstengingen kan få følger over tid. Det kan gjøre at spanjoler lar være å reise også etter at byen har åpnet igjen.

– Mange er redd for at det blir unntaks-tilstand i hele landet igjen. Sånn at de får problemer med å komme seg hjem igjen. Da vil jeg ikke reise, tenker folk.

Siste utgave

På forsiden nå