Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Malala og Satyrarthi får Nobels fredspris

Malala Yousafzai og Kailash Satyrarthi får årets Nobels fredspris.

Fredag klokka 11 sa den norske Nobel-komiteen hvem som får Nobels fredspris i år. Fredsprisen deles av to personer. Det er Malala Yousafzai fra Pakistan og Kailash Satyrarthi fra India.

– De får prisen for deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom. Og for deres kamp for unges utdannelse. Barn må gå på skole og ikke bli utnyttet, sier Thorbjørn Jagland. Han er leder for Nobelkomiteen.

Jagland kaller Malala en helt.

– Hun har vist at også barn og unge kan bidra til å hjelpe selv, sier han.

Kailash Satyarthi er en viktig mann i kampen for barns rettigheter, sier Jagland.

– Han har stått sentralt i kampen mot barnearbeid. Han startet kampen allerede på 1990-tallet, sier Jagland.

LES MER HER: Hvem får fredsprisen?

Malala Yousafzai er 17 år gammel. Hun blir dermed den yngste som har vunnet fredsprisen. Malala ble kjent over hele verden i 2012. Da ble hun skutt i hodet av den ekstreme, muslimske gruppa Taliban. Årsaken var at hun hadde skrevet om jenters rett til utdanning. Malala ble operert og overlevde. Hun har fortsatt kampen for kvinners rettigheter.

Kailash Satyarthi er 60 år gammel. Han kjemper mot at barn skal jobbe og bli utnyttet mot lave lønninger. I stedet sørger han for at barn får utdannelse. Kampen skjer med fredelige demonstrasjoner.

Men Satyarthi har også vært i farlige situasjoner, skriver nyhetsbyrået NTB. Inderen har hentet barn som blir utnyttet av fabrikker. Han er blitt truet. To personer som jobber med ham, skal ha blitt drept.

Jagland sier at det var bevisst å gi prisen til en muslim og en hindu. Tanken er å vise at to personer fra ulike religioner jobber med samme sak.

Nobels fredspris har blitt delt ut siden 1901. Den ble startet av arven etter svensken Alfred Nobel. Det deles ut nobelpriser i fem kategorier. De er fred, litteratur, medisin, fysikk og kjemi.

Nobel fredspris deles ut i Oslo 10. desember.