Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mange flykter i Nord-Irak

Islamske ekstremister driver hundretusener på flukt i Nord-Irak. De sprer panikk blant folk. 40 barn fra yezidi-sekten har dødd.

Huntretusener er drevet på flukt i Nord-Irak av islamske ekstremister. De sprer panikk blant folk. 40 barn fra yezidi-sekten har dødd, ifølge verdens-organisasjonen FNs barnefond.

Hjelpeorganisasjoner slår alarm om situasjonen. Det er etter flere meldinger om brutale overgrep fra gruppen Den islamske staten (ISIL). Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Familier som flyktet fra området, har behov for øyeblikkelig hjelp. Blant dem er 25.000 barn som er fanget i fjellene rundt Sinjar. De trenger humanitær hjelp som drikkevann og sanitære tjenester, ifølge fondet.

De siste dagene er minst 35.000 mennesker drevet på flukt fra byen Sinjar i Nord-Irak. Blant dem er det flere medlemmer av den religiøse minoriteten yezidi. Også andre minoriteter hadde søkt tilflukt i Sinjar.

Over 60 unge menn fra yezidifolket er blitt drept av ISIL. Årsaken er at de nektet å la seg omvende til islam. Det sier folk i området. Flere andre skal ha gått over til islam av frykt for sitt eget liv.

Yezidi er en gammel sekt. De følger en religion fra før-islamsk tid. Den godtar profeter både fra kristendommen og islam.

Hele gruppen er nå truet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Men yezidienes situasjon er ikke det eneste. Siden ISIL startet sine angrep i Irak i april, er over 1,2 millioner mennesker drevet på flukt i eget land.