Verden
Bilde 1 av 2

Mange land i Afrika sliter med «århundrets flom»

Kraftig regn og flom skaper problemer i Afrika. Flere hundre tusen er på flukt fra vannet i regionen Sahel.

Regn og flom har skapt store skader fra øst til vest i Afrika. Mange har mistet hjemmene sine. Og mange steder har vannet ødelagt årets produksjon av mat. Vannet kan også føre til mer sykdom i Sahel-regionen.

Sahel er et område som strekker seg på tvers av Afrika. Det er i hele eller deler av mange land. Det er Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Algerie, Niger, Tsjad, Sudan, Sør-Sudan, Eritrea, Etiopia, Nigeria, Kamerun og Den sentralafrikanske republikk.

Myndighetene i Sudan kaller det «århundrets flom». Svært mye regn har gjort veier til elver og jorder til innsjøer. Noen steder har vannet revet med seg hele landsbyer. Situasjonen er ikke vært verre siden 1912, sier Yasser Abbas. Han er minister for vannressurser i Sudan.

Det er nå unntakstilstand i landet som følge av flommen. Den skal vare i tre måneder. Til nå har flommet rammer rundt 650.000 mennesker.

– Vi har mistet alle grønnsakene vi hadde plantet. Gårdene er fortsatt under vann, sier Ali Suleiman. Han er en 61 år gammel bonde fra Khartoum. Det er hovedstaden i landet.

Vannet kom til byen samme dag som 28 år gamle Sumaia Hammad Sulaiman hadde født sitt andre barn. Hun var utslitt, og sovnet. Hun var delvis under vann da mannen vekket henne noen timer senere. De fikk med seg barna og løp. En time senere hadde huset kollapset.

– Alt vi eide ble dratt av sted av vannet fra Nilen. Jeg er fortsatt i sjokk, sier Sulaiman.

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om hva alt vannet kan føre til. Flere steder har vannet blitt stående stille. Det kan føre til at det blir mer smittsomme sykdommer.

– Vann som står stille vil føre til en større risiko. Det kan føre til at flere sykdommer sprer seg i vannet. Det kan skje med både kolera og bløderfeber. Det sier Imam Shakiti, som jobber for WHO i landet.

Men flere land har fått store vansker med det kraftige regnet. I nabolandet Sør-Sudan har en halv million mennesker flyktet fra vannet. Over 200.000 har måttet reise fra hjemmene sine i Etiopia. Det sier FNs kontor for nødhjelp (OCHA). Men ting kan bli ennå verre enn de er nå.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av oversvømte områder i Sør-Sudan.

– Vi frykter at det verste er i vente. Flommen pleier å være på sitt største i november og desember, sa Mark Lowcock i forrige uke. Da holdt han en tale for Sikkerhets-rådet i FN. Den handlet om om hvor alvorlig situasjonen er i Sør-Sudan. Lowcock jobber med nødhjelp i FN.

FN har fredsbevarende styrker i Sør-Sudan.De samarbeider nå med lokale innbyggere for å sørge for at folk skal ha mulighet til å handle mat.

Men mangel på mat er nå en reell trussel for mange. Kebbi er en delstat vest i Nigeria. Der står 5.000 kvadrat-kilometer med jorder og åkre under vann. Det er et område like stort område som gamle Akershus fylke. Mye av maten i Nigeria blir dyrket der. Det gjelder både ris, mais, hvite og søtpoteter.

Mali er et land som er preget av at militæret har tatt makta etter flere år med konflikter og vold. Samtidig måtte flere tusen rømme fra byen Segou i august. Da ødela vannet mer enn 175 hjem.

– Jeg har bodd over 30 år i Segou. Dette er første gang jeg har sett så store oversvømmelser, sier Nana Tapo til OCHA.

– Jeg har bodd i et klasserom i to uker. Der bor jeg med mannen min, mine ni barn og ni andre mennesker, sier hun.

I Senegal var det kraftig regn i ett døgn. På den tiden var det mer regn enn det pleier å være i hele regntiden. Det kom 124 millimeter, sa Serigne Thiam. Han er vann-minister i landet.

Organisasjoner som jobber med bistand har bedt om hjelp. Men arbeidet blir forsinket. Årsaken er korona-pandemien.

– Dette har forårsaket det største behovet for bistand på mange år, sier FN-kontoret.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå