Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mange velger plasttre i stedet for ekte

Det er ikke alle som har et ekte juletre i stua. Spesielt svenskene velger heller tre av plast.

Mange velger bort en ekte julegran til jul. Butikkjeden Åhléns gjorde en undersøkelse. Den viste at bare 37 prosent av svenskene planla å ha ekte tre i huset til jul. Det er 6 prosent færre siden 2010.

Rundt 32 prosent av hjemmene velger et uekte juletre. Nesten like mange har ikke tenkt å ha juletre i det hele tatt.

Også i Norge kjøper stadig flere plasttrær til jul. Men det finnes ikke tall på hvor mange som har byttet ut granbar med plast.

Hvert år er det behov for omtrent 1,9 millioner juletrær i Norge. Det opplyser Norsk Landbruksrådgiving Agder. Omtrent 60 prosent av juletrærne er edelgran. Flere norske bønder vil gjerne dyrke denne sorten. De ser for seg et stort marked hjemme. Mange sier at de helst vil ha et juletre som har vokst i Norge. I dag kommer mange av edelgranene fra Danmark.

I fire år har butikkjeden Åhléns undersøkt hvordan svenskene vil feire jul. I år har 1.054 personer svart på undersøkelsen. Den er gjennomført av selskapet CINT.

Svenskene planlegger å bruke mindre penger på julegaver enn nordmenn. 24 prosent av svenskene sier at de vil bruke mindre penger i år enn i fjor. Omtrent én av ti svensker vil bruke mer på julegaver. I Norge øker det vi kjøper i desember med 2,5 prosent, ifølge Hovedorganisasjonen Virke.

Tidligere i høst sa Virke at hver nordmann handler for om lag 10.000 kroner hver i desember. Dette tallet er også med mat og drikke. Det bruker vi 40 prosent av julepengene på. om

Den største gruppa svensker tror de vil kjøpe som koster mellom 2.000 og 5.000 svenske kroner. Èn firedel har tenkt å spandere mellom 1.000 og 2.000 kroner. Kun 8 prosent ser for seg at de skal bruke mer enn 5.000 kroner på gaver totalt.

Mange svenske dropper julehandelen i butikker. I stedet handler de på nettet.I Sverige kjøper 54 prosent julegaver på nett. Det gjelder folk mellom 26 år og 45 år. 55 prosent av nordmenn fra 30 år til 44 år gjør det samme. Det viser en undersøkelse fra Nets tidligere i november.

Den svenske undersøkelsen avslører at også voksne knytter mange følelser til gaveene. Én av seks føler at de fortjener mer enn de faktisk får. Særlig folk mellom 36 år og 45 år er ofte ikke fornøyd. Én av fire i denne aldersgruppa synes at de burde fått mer gaver til jul.

Svenskene sier ofte ikke fra hvis de ikke er fornøyd med en gave. Bare én av fem ville sagt ifra om de ikke likte presangen sin. Menn er flinkest til å si hva de vil bytte.

Mest av alt ønsker svenskene seg reiser eller opplevelser til jul. Men mange ønsker seg også gavekort, bøker eller spill.