Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mangler milliarder til syriske flyktninger

Flere og flere flykter fra Syria. Verdens-organisasjonen FN mangler penger til å hjelpe dem. Gravide Shaimaa og de seks barna hennes bor nå i et telt i Jordan.

27 år gamle Shaimaa er bare én av de mange som har flyktet fra Syria i år. Hun er gravid. Nå bor Shaimaa sammen med de seks barna sine i flyktningleiren Zaatri i Jordan.

– Vi hadde svært dårlig tid da vi flyktet fra Syria. Vi klarte bare å få med oss noen få ting, men det er ikke nok, sier Shaimaa til nyhetsbyrået NTB. Shaimaa er ikke hennes virkelige navn.

LES MER HER: 250.000 har flyktet fra Syria

Det er tre måneder siden familien flyktet. Mannen ble igjen i Syria for å prøve å skaffe penger til familien.

Vinteren nærmer seg. Mange av flyktningene er dårlig forberedt på kulda. Verdens-organisasjonen FN har ikke penger nok til å takle strømmen av flyktinger. Shaimaa bekymrer seg mest for om hun klarer å holde teltet varmt.

– Jeg har klart å kjøpe sokker, en lue og jakker til hvert av barna mine, men jeg har ikke kunnet betale for dette, sier hun i rapporten «Out in the Cold» (Ute i kulden). Rapporten er fra organisasjonen Redd Barna.

Rapporten sier at andre land har sviktet syrere som måtte reise fra hjemmene sine. De har ikke gitt dem den økonomiske hjelpen de trenger. Redd Barna sier at det er blitt gitt veldig lite penger til å hjelpe dem. Det gjør at barn og familiene deres ikke får nok støtte.

LES MER HER: Frykter at verden glemmer Syria

Bare halvparten av pengene som trengs, er kommet inn.

– Mer enn 200.000 syriske flyktninger er barn. Kulden øker barnas sårbarhet. Barna er spesielt utsatt fordi de ikke har varme klær og sover ute på fuktige og kalde steder, sier Tove Wang. Hun er Redd Barnas generalsekretær i Norge. Wang besøkte flyktningleiren Zaatri denne uken.

Også organisasjonen Flyktninghjelpen ber andre land holde det de har lovet. De må hjelpe barn og andre som er på flukt når vinteren kommer.

Problemene kan vare lenge og bli verre. Det sier Flykninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson.

– Det verste kan fortsatt ligge foran oss, sier Rasmusson.

Redd Barna ber lederne i andre land om å sette syriske flyktningers problemer foran andre saker. Hvis det ikke blir gitt mer penger, vil flere tusen barn mangle et sted å bo i vinter. 
– Mange vil bli syke, og dette kan få alvorlige følger for de mest sårbare barna, sier Tove Wang. 

FN har bedt om 2,7 milliarder kroner for å hjelpe flyktningene. Men til nå har de bare fått inn 1,4 milliarder kroner. Det viser tall fra november.

Nesten en halv million syrere er eller vil bli registrert som flyktninger i Irak, Jordan, Libanon og Tyrkia, ifølge FN. Fredag skulle FNs generalsekretær Ban Ki-moon besøke syriske flyktninger i Tyrkia.

Samtidig fortsetter kampene mellom president Bashar al-Assad og opprørs-gruppene i Syria. Tidligere denne uka advarte USA al-Assad og hans regime. USA frykter at han vil bruke kjemiske våpen mot folk i landet. Men Syrias utenriks-departement nekter for dette.