Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Manipulerte bilder

BP har løyet om et fotografi. Bildet hadde BP selv lagt ut på nettsidene sine.

Bildet viser ansatte ved selskapets kommandosentral. Den er i Houston i delstaten Texas i USA. Der er de ansatte i full gang med å ta hånd om krisen fra olje-lekkasjen. Det skriver nettavisa NRK.no.

LES MER HER: BP må forklare seg

På bildet kan man se silhuettene av tre menn foran en rekke TV-skjermer. Det er uskarpe kanter mellom silhuettene. Og bildene på TV-skjermene kan være tegn på at noen av skjermene har blitt manipulert. Det er for at bildet skal se mer imponerende ut. På TV-skjermene man kan se undervanns-operasjoner. De er rundt utslippet fra oljebrønnen i Mexicogolfen. Den har vært et mareritt for oljeselskapet BP.

LES MER HER: Mulig nytt utslipp

Bildet ble sendt verden rundt av blant annet nyhetsbyrået AP. Og de ble lagt ut på flere store nyhetssider som har skrevet om olje-katastrofen. Bildet kan være fra 2001. Det er mistanke om at bildet er forandret i dataprogrammet Photoshop. BP har fjernet bildet fra nettsidene sine. Det melder TV-kanalen CBS.

Det var bloggeren John Aravosis som først rapporterte om det falske bildet mandag. Han beviste at et annet BP-bilde er manipulert onsdag. Aravosis har forstørret bildene. Der er de uskarpe kantene tydelige.