Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mener Erna Solberg er feig

Norges statsminister burde snakke om menneskerettigheter når hun besøker Kina. Det sier en som jobber mot den kinesiske regjeringen.

Erna Solberg besøker Kina. Hun skal ikke snakke om menneskerettigheter.

Flere som ikke liker regjeringen i Kina blir satt i fengsel. Det skal Solberg ikke snakke om. En av dem som har sittet i fengsel mener det er feigt av den norske statsministeren.

– Det betyr at Norge lar regjeringen i Kina bestemme hva som er lov å si. Norge bryr seg tydeligvis mer om penger enn menneske-rettigheter, sier Hu Jia, til kanalen NRK.

Han jobber mot regjeringen i Kina. Og for menneske-rettigheter. Han sitter ikke lenger i fengsel. Men politiet følger med på ham uansett hvor han går.

Han er venn av Liu Xiaobo. Xiaobo jobbet også mot regjeringen i Kina. Han fikk nobelprisen i 2010. Da sluttet Kina å snakke med Norge.

Solbergs tur til Kina er første gang lederne for de to landene snakker sammen etter det.

Utenriks-departementet sier det hadde vært dumt å snakke om menneske-rettigheter på det første møtet. De sier Norge og Kina kan snakke sammen om det senere.

Men Norge har laget en avtale om å ikke blande seg inn i ting som er viktige for Kina. Mange tror det betyr at Norge ikke vil snakke med Kina om menneskerettigheter.