Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Mer alvorlig enn Japan innrømmer

Situasjonen ved atom-kraftverket Fukushima er mye mer alvorlig enn japanske myndigheter sier. Det mener USA.

Fem arbeidere skal være døde ved kraftverket. Det melder TV 2. Det er usikkert om de døde av stråling eller eksplosjoner. Rundt 20 personer skal være skadd.

Atom-kraftverket fikk store problemer etter jordskjelvet fredag. Det glødende varme brenselet må kjøles ned. Men kjølingen sluttet å virke. Japanerne har forsøkt å pøse på med vann. Men skadelig, radioaktiv stråling fra kraftverket har sluppet ut. USA mener strålingen er mer alvorlig enn Japan innrømmer.

– Det er vanskelig å beskrive hvor alvorlig dette er nå, sier en person fra amerikanske myndigheter til TV-kanalen ABC News.

LES MER HER: Over 14.000 døde og savnede

Japanerne har evakuert flere av arbeiderne på kraftverket.
– De må få flere folk tilbake på kraftverket. Det haster å kjøle ned kraftverket. De neste 24 til 48 timene er kritiske, sier den anonyme personen.

NYHETSGRAFIKK: Kraftverket som truer Japan

Radioaktiv stråling er stråling som kommer fra brensel med stoffene uran og plutonium. Brenselet brukes til å lage energi i atom-kraftverk. Vanligvis kommer ikke strålingen ut av kraftverket. Årsaken er at brenselet er beskyttet i en tykk beholder av bly. Men nå lekker det. Atom-kraftverket Fukushima Daiichi slipper radioaktive stoffer ut i luften. Disse stoffene kan bli spredt med vinden.

Du kan lese alle sakene om katastrofen i Japan her.

USAs atomsikkerhets-kommisjon sier strålingen er ekstremt høy. Det skriver nettavisa VG Nett.
– Det vil være svært vanskelig for krise-arbeidere å komme nær reaktoren. Strålingen de ville få, kan være dødelig på svært kort tid, sa Gregory Jaczko. Han leder kommisjonen.

Det japanske forsvaret skal bruke brannbiler til å spyle vann på kraftverket. Det skal hindre at det blir for varmt. Da kan brenselet smelte seg gjennom beholderen. Utslippene kan øke veldig. Helikoptre har allerede sluppet 30 tonn med vann over atom-kraftverket. Vannet minsker faren for radioaktiv stråling.

Japanerne jobber også for å få tilbake strømmen til atom-kraftverket. Den ble brutt etter jordskjelvet. Målet er at kjøle-systemet kan startes opp igjen.

NYHETSGRAFIKK: Enormt jordskjelv i Japan.

Emneord

verden