Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mer flom og tørke

Det har vært ekstremvær i Russland, Pakistan og Europa i sommer. Det kan være et varsel om hva som blir vanlig i framtiden.

Klimaforskere ser hvordan været kan bli hvis den globale oppvarmingen fortsetter slik det er ventet. Ekstremværet i sommer passer godt inn i slik de har trodd det vil bli. Selv om ikke alle langtidsvarslene er like sikre og det er stor usikkerhet.

– I Russland ble temperatur-rekorden i juli brutt igjen i august. Og flommen i Pakistan er den verste noen gang, sier Omar Baddour. Han jobber med klimaendringer for Verdens meteorologi-organisasjon.

Han sier at det ikke er mulig å si noe om hvordan klimaet forandrer seg basert på én flom eller én hetebølge. Samtidig sier han at det som har skjedd i Pakistan og Russland aldri har skjedd i landene før.

– De stadig nye vær-rekordene stemmer med prognosene fra FNs klimapanel, sier Baddour til nyhetsbyrået AFP.

Mange deler av verden kan vente seg mer ekstremvær. Det er som følge av endringene i klimaet. Fortsatt er det store forskjeller mellom de ulike regionene. Fra sentrale deler av Russland til Sør-Europa og Mexico vil sommerne trolig bli varmere og tørrere.

Sør på jorda strekker et lignende område seg. Det dekker Sør-Afrika og Australia. Undersøkelser tyder på at det vil bli varmere og tørrere også i disse områdene. Det sier Helge Drange. Han er klimaforsker ver Bjerknessenteret i Bergen.

Det har vært flom i store deler av Europa i sommer. Flommen passer ikke inn i trenden med varmere og tørrere vær.  Men at det oftere blir oversvømmelser, er en del av at det blir mindre nedbør om sommeren. Og at det oftere er styrtregn når nedbøren først kommer, mener Drange.

Også monsun-regnet blir påvirket av den globale oppvarmingen. Det skjer i Pakistan og India. I år har flommen i Pakistan vært ekstrem. Men kraftigere regn har vært utviklingen i områdene i flere tiår.

– De siste 50 årene er det målt at det er blitt dobbelt så mange hendelser med store mengder nedbør under monsunen i India, sier Drange til NTB.

Flere datamodeller brukes for å undersøke hvordan klimaet blir i framtiden. Også den informasjonen tyder på at det vil bli kraftigere regn under monsunen. Det forklares blant annet med at varmere luft kan inneholde mer fuktighet. Før eller siden blir det til regn.

Det er svært sannsynlig at utslipp av klimagasser vil få temperaturen på jorda til å stige. Det mener verdens-organisasjonen FNs klimapanel. Men de sier at det er vanskelig å vite nøyaktig hvor mye varmere det vil bli.