Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

MH17-ofre minnes i Amsterdam

Det er fire måneder siden et passasjerfly ble skutt ned over Øst-Ukraina. 298 personer døde.

Flaggene vaier på halv stang over hele Nederland. Det er fire måneder siden et passasjerfly ble skutt ned over Øst-Ukraina. 298 passasjerer døde.

Navnene på ofrene for flykatastrofen leses opp under seremonien. De var om bord i MH17-flyet fra Malaysia Airlines. Det var 193 nederlendere om bord i flyet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Til stede er 1.600 av familie og etterlatte. Nederlands Kong Willem Alexander, dronning Maxima og statsminister Mark Rutte er også der. Deltakerne vil minnes de døde med ett minutts stillhet. Ett lys ble tent for hver passasjer som døde. Flere av familien til de døde snakket under seremonien.

– Moren min ønsket bare det beste for meg. Det er derfor jeg fortsetter å leve, for henne. Jeg vil at hun skal kunne se ned på meg fra himmelen å være stolt av meg. Det sa 13 år gamle Gita under seremonien.

LES OGSÅ: – Ukraina har skylden for ulykken

De finner fortsatt døde personer ved vraket. Lørdag ble fem kister med likrester og personlige eiendeler fløyet til Nederland. Der skal de identifiseres. Nederland har ledet etterforskningen. Hittil er 289 ofre identifisert.

Håpet om å kunne identifisere resten av ofrene blir mindre for hver dag. Prorussiske separatister og ukrainske regjerings-styrker ble enige om å stoppe skytingen. Det var for to måneder siden. Ekspertene fra Nederland har besøkt området fire ganger etter det.

Putin sier at Ukraina hindrer etterforskningen av flykatastrofen. Det har vært vanskelig for etterforskere å få tilgang til området. Mange eksperter i vestlige land hevder flyet ble skutt ned av opprørere. Opprørerne i Øst-Ukraina støtter Russland. President Vladimir Putin sier at det er feil.

– Det er ikke dem. Det er motparten som bombarderer området og hindrer arbeidet der. Det sa Putin da han møtte Malaysias statsminister i Beijing mandag.

LES OGSÅ: – Nedskyting kan være krigs-forbrytelse

Ukraina og vestlige land sier at opprørere skjøt ned passasjerflyet. De skal ha brukt en rakett produsert i Russland.

Internasjonale granskere måtte stoppe etterforskningen i august. Det var fordi det var voldsomme kamper i området. Det er økt frykt for at det kan bryte ut krig igjen. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sa i helgen at lange kolonner med militære kjøretøy var på vei til Donetsk.