Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Militæret har tatt makta i Zimbabwe

Presidenten i Zimbabwe er arrestert av militæret i landet.

Robert Mugabe har vært president i Zimbabwe siden 1987. Han er 93 år gammel. Nå har militæret i landet tatt makta fra ham. Mugabe ble pågrepet i en fredelig maktovertakelse, melder nyhetsbyrået NTB.

Regjeringspartiet skriver at pågripelsen skjedd i en «blodløs overgang», ifølge kanalen BBC.

Militæret avviser at det er snakk om et kupp. De bekreftet at Mugabe og hans familie er i god behold. Militæret har fram til nå støttet Mugabe.

Militære kjøretøy sperret onsdag morgen veien ved Zimbabwes nasjonalforsamling. Det forteller en journalist fra det franske nyhetsbyrået AFP.

Journalisten sier at biler blir vist bort av soldater i nærheten av bygningen. Samtidig er andre militære kjøretøy plassert utenfor kontorene til regjeringspartiet ZANU-PF i hovedstaden Harare.

Tidligere skal flere soldater ha gått inn i fjernsynshuset i Harare. Soldater med våpen har også stilt seg opp ved en rekke viktige steder i hovedstaden.

Mugabe har vært en omstridt president. Han har ikke hatt et godt forhold til land i Vesten. Etter det omstridte presidentvalget i 2009, måtte han utnevne sin motkandidat Morgan Tsvangirai til statsminister. Etter gjenvalget i 2013 samlet han igjen hele regjeringsmakten i sine hender.

Generalen i Zimbabwe leste onsdag morgen en melding på statlig TV. 

– Så snart vi har oppnådd målet vårt, vil situasjonen gå tilbake til normalt igjen