Verden
Bilde 1 av 7

Minnes de døde på brutalt vis

En mann får halsen skåret over. Det er ikke virkelig, men det har skjedd. Skuespillet er til minne om en vond fortid.

En mann løper. Han blir skutt i ryggen med maskingevær. Datteren gråter ved farens kropp. Da blir også hun skutt.

Dette er bare én av mange grusomme scener. Folk blir brutalt slengt i bakken. De er bundet med hendene på ryggen. De blir skutt. De får halsen skåret over med kniv. Eller de blir slått i hjel med store klubber.

Flere gråter mens de ser på. Men det er ikke virkelig. Maskingeværene er laget av tre. Drapene er skuespill. De er for å minnes folkemordene i Kambodsja. 20. mai er minnedagen i landet. Folk kaller den «dagen for sinne».

– Dette bringer minnene tilbake til Pol Pot-tida. Drapene var grufulle, sier Chan Ren til nyhetsbyrået AFP.

62-åringen mistet selv flere slektninger. De ble drept under regimet til lederen Pol Pot. Han tok makten i Kambodsja i 1975. Ingen vet helt hvor mange som ble drept. Trolig var det så mange som 1,7 millioner mennesker. Det er hver femte person i Kambodsja.

Pol Pot ledet det kommunistiske partiet Røde Khmer. De ville starte samfunnet på nytt. Sykehus, skoler og universiteter ble stengt. Religion og penger ble forbudt. Folk ble tvunget til å bo på landet og jobbe som bønder. De bodde i dårlige leire.

Mange døde av sykdom, sult og slit. Andre ble drept. Folk ble drept hvis de var for moderne og vestlige. Folk var i fare hvis de hadde briller. Da hadde de kanskje utdannelse? Det var 545 dommere i landet. Bare fire overlevde. 40 av 800 leger overlevde.

– Folk ber for sjelen til alle de som ble drept av Røde Khmer, sier Chan Ren.

Hun og flere hundre andre er samlet ved Choeung Ek. Stedet kalles også dødsmarkene. Det ligger 15 kilometer sør for hovedstaden Phnom Penh. Her ble rundt 15.000 mennesker drept. De ble kastet i massegraver.

Fortsatt stikker små bein og klær opp fra jorda. Bare noen av gravene er gravd opp. Den ene inneholdt 166 lik uten hoder. I en annen grav lå hundre kvinner og små barn. De var alle nakne.

Mange hodeskaller er stilt ut. Flere har spor av slag. Mange ble slått i hjel fordi Røde Khmer skulle spare på kulene.

Røde Khmer-styret ble styrtet i 1979. Da angrep Vietnam. Pol Pot og Røde Khmer fortsatte med gerilja-krig. Pol Pot mistet etter hvert makten i Røde Khmer. Han døde i 1998.

Kilder: NTB, AFP, Store norske leksikon

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå