Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Minnes ofrene for terroren

Det er ett år siden terror-angrepet i In Aménas. Torsdag var det minnestund.

For ett år siden ble oljeanlegget ved In Aménas i Algerie angrepet. I dag torsdag arrangerer Statoil minnestund i Stavanger domkirke. Fem av de norske som var på anlegget ble drept, skriver nyhetsbyrået NTB.

Under minnestunden talte Helge Lund og Svein Rennemo. Helge Lund er konsernsjef i Statoil. Svein Rennemo er styreleder. Sigvart Dagsland og Kjell Inge Torgersen spilte og sang.

16. januar i fjor angrep folk med våpen oljeanlegget. 700 ble tatt som gisler. Terroristene er fra en organisasjon som kaller seg «De som skriver navnet sitt i blod». Dagen etter begynte spesial-styrker i Algerie en aksjon. Etter to dager hadde de kontroll over anlegget.

40 ansatte fra ti land ble drep. Fem av dem var norske. Det var Tore Bech, 58 år, Thomas Snekkervik, 35 år, Hans M. Bjone, 55 år, Alf Vik, 43 år og Victor Sneberg, 56 år. Statoil hadde 17 ansatte på anlegget under angrepet.

Mokhtar Belmokhtar fra Algerie var lederen til de som angrep. Han var islamist.

LES MER HER: Advarte mot terror i Algerie

Ett år etterpå tenker fremdeles de som jobber i Statoil på det som skjedde.

– Det var krevende å vite hva vi skulle gjøre. Det var vanskelig både for Statoil og for meg. Det var første gang selskapet ble angrepet utenfra. Noen ville skade de som jobber hos oss. Angrepet var så hardt og brutalt. Etterpå er det uvirkelig å forstå, sier Helge Lund til Stavanger Aftenblad. Han sier han er forandret både som menneske og som leder.

– Vi må ta vare på de som jobber hos oss. Ellers er jobben meningsløs, sier Lund. Han er sjef for Statoil.

Lund sier at det likevel alltid vil være risiko når man jobber med industri.

Anlegget i In Aménas ble drevet av Statiol, BP fra Storbritannia og Sonatrach fra Algerie.