Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Minst 25 er siktet for terror i USA

Minst 25 personer er siktet for terror etter bråket i og ved Kongressen i USA. Forsvaret skal sjekke om noen av de som deltok er soldater.

Så langt er 25 personer siktet for terror etter at mange tvang seg inn i Kongressen sist uke, sier Jason Crow. Det melder nyhetsbyrået Reuters. Crow er politiker og er i Kongressen.

Crow har skrevet en melding på det sosiale mediet Twitter. Han la ut et referat fra et møte han har hatt med Ryan McCarthy. McCarthy jobber i forsvarsdepartementet i USA. Og har en jobb som ligner på den som en statssekretær har i Norge.

De har også snakket om våpen som ble funnet blant de som angrep Kongressen. Det var både våpen, brannbomber og andre eksplosiver. Noe av det var hjemmelaget.

Flere demonstranter klarte å tvinge seg inn i Kongressen 6. januar.  De mener noen prøver å stjele seieren i valget fra Donald Trump. Han har selv gjentatt det flere ganger. Men han har ingen bevis som har overbevist andre enn de nærmeste. Han har tapt i alle rettssakene som har vært om resultatet i valget.  

McCarthy sier Forsvarsdepartementet er klar over at det kan komme lignende angrep. Det kan skje i dagene fram til og den 20. januar. Da skal Joe Biden formelt bli den 46. presidenten i USA.

Det blir også undersøkt om det er soldater eller befal fra forsvaret som kan ha deltatt. Det kan både være folk som er i hæren nå, og folk som er i reserven. Det sier en kilde i forsvarsdepartementet til avisa USA Today. Forsvaret skal etterforske saken.

Fem personer døde som følge av angrepet. En kvinne ble skutt og drept av politiet. Det skjedde da en gruppe som støtter Trump tok seg inn i Kongressen. Tre andre døde av medisinske årsaker. Det skjedde som følge av kaoset som var i situasjonen. En politibetjent døde senere. Han døde av skader som han ble påført i angrepet.