Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Minst 32 drept i terrorangrep i Russland

To bomber har eksplodert i byen Volgograd i Russland. Minst 32 personer er drept og flere er skadde. Politiet kaller det et terrorangrep.

Byen Volgograd i Russland er rystet av to terrorangrep. En bombe ble sprengt søndag. Mandag skjedde det igjen. Minst 32 personer er drept. Flere er skadde. Søndag sprengte en selvmords-bomber seg i lufta på hoved-togstasjonen i byen. Minst 17 personer ble drept. Over 30 ble skadd. Ingen terror-grupper har så langt sagt at de utførte angrepet. Eksplosjonen skjedde på utsiden av sikkerhets-kontrollen av stasjonen. 

Mandag skjedde det et nytt terror-angrep. En bombe eksploderte på en liten buss. Minst 15 personer er drept i angrepet. Blant dem et ett år gammelt barn. Det melder nyhetsbyrået Itar-Tass. Over 20 personer er skadd. En kilde i politiet sier at mandagens eksplosjon var en terroraksjon. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Maksim Akhmetov er en russisk TV-journalist. Han var i nærheten av bussen da den sprengte. Han sa at bussen var veldig full av folk på vei til jobb. Han beskriver det som skjedde som grusomt. Han sier det lå kropper overalt og blod i snøen. Det skriver den britiske kanalen BBC på sin nettside.


Det er usikkert om det var en mann eller kvinne som sprengte seg selv søndag. En russisk nettside skrev at det var en kvinne. På nettsiden sto det at det var kvinnen Oksana Aslanova. Hun har vært gift med to islamister. Begge er blitt drept i kamp med russiske styrker. 

Vladimir Markin jobber med etterforskning i det russiske politiet. Han sier at det kan ha vært en mann som utførte bombingen. 

Flere internasjonale ledere sier terror-aksjonene er forferdelige. Èn av de er Norges utenriksminister Børge Brende. Han er fra partiet Høyre. 

– Norge fordømmer denne forferdelige handlingen på det sterkeste, sier Brende til nyhetsbyrået NTB. Det sa han etter søndagens terrorangrep.

 

Det bor over 1 million mennesker i Volgograd. Byen er cirka 70 mil nord for byen Sotsji i Russland. Om seks uker skal De olympiske vinterleker (OL) være i Sotsji.

Russlands president Vladimir Putin sier han vil bedre sikkerhet i området. Det sa han etter søndagens terroraksjon. På søndag ble sikkerheten skjerpet på togstasjoner og på flyplasser. Dette var ikke nok for å hindre en ny terroraksjon mandag.

Det er flere områder i Russland hvor det har vært uro de siste årene. Det er sør i Russland. Her er det ekstreme islamske grupper. De har vært i kamper med russiske myndigheter. Flere islamist-ledere har sagt at det vil skje terror-aksjoner under OL i Sotsji.

Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) skal være med til OL. De skal samarbeide med russiske myndigheter. Og de skal ha kontakt med de norske idretts-utøverne. 

Tore Øvrebø er toppidretts-sjef ved Olympiatoppen. 

– Det er viktig at PST er med oss. Det er snakk om å ta vare på interessene til norske borgere. Vi må ha informasjon for å ta vare på sikkerheten, sier Øvrebø.