Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Minst 43 døde på Bahamas

43 personer er bekreftet døde etter orkanen på Bahamas. Men tallet kommer trolig til å stige.

Rundt 1.100 mennesker kom til Palm Beach lørdag. Det er i den amerikanske delstaten Florida. Menneskene hadde blitt hentet ut fra hjemlandet Bahamas i et cruiseskip. Tusenvis vil bort fra øygruppen etter at orkanen Dorian har ødelagt alt de hadde.

Cruiseskipet Grand Caribbean fraktet 112 tonn med nødhjelp og mange helse- og redningsarbeidere. Så dro skipet tilbake til USA med folk som måtte forlate hjemmene sine.

Så langt er 43 personer bekreftet døde på Bahamas. 35 personer er døde på Abaco-øyene og åtte på øya Grand Bahama. Det skriver den amerikanske avisa Washington Post.

Tallet på døde kan bli enda høyere. Det har helsemyndighetene på Bahamas advart om. Myndighetene har ennå ikke oversikt over hvor mye som er ødelagt. Eller hvor mange som er døde. Hundrevis, kanskje tusenvis, er savnet.

– Mange er savnet. Antallet på døde kommer trolig til å øke veldig, sa statsminister Hubert Minnis fredag kveld.

Mange kan være klemt fast under ødelagte bygninger. Tiden begynner å renne ut for dem. Redningsfolk jobber nå med de områdene som er mest ødelagt.

Nabolag og tettsteder er fullstendig smadret. Det viser TV-bilder fra lufta. Hus er forvandlet til fliser. Biler og båter ligger veltet mellom restene av hus. Knekte palmetrær ligger strødd. Våte møbler, klær og madrasser ligger i hauger.

Myndighetene hadde i helgen ennå ikke oversikt over hvor mange som trenger nødhjelp. De vet heller ikke hvor de er.

På Abaco-øyene og Grand Bahama har tusener mistet husene sine. Mange er frustrert. Det tar tid før de får hjelp og før de får kommet seg bort.

– Det finnes ingen bensinstasjon, ingen matbutikk. Jobben min er forsvunnet, sier Melanie Lowe i Marsh Harbour.

70.000 mennesker trenger rent drikkevann og annen hjelp. Det sier verdens-organisasjonen FN. Det gjelder nesten alle som bor på Abaco og Grand Bahama.

Mange forsøker å komme seg bort fra hjemlandet. Minst 26 båter fulle av folk ble sett på vei fra øya Grand Bahama. De skulle til Florida i USA. Det er rundt 225 kilometer unna.