Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Mokhtar Belmokhtar drept nord i Mali

Mokhtar Belmokhtar og gruppa hans var ansvarlige for terrorangrepet i Algerie. Nå er Belmokhtar drept, sier en talsmann for Tsjads væpnede styrker.

Soldater fra Tsjad skal ha drept Mokhtar Belmokhtar. Det skjedde da soldatene ødela en av islamistenes baser nord i Mali. Det sier general Zacharia Gobongue som snakker for Tsjads væpnede styrker.

– Rundt klokka 12.00 lørdag jevnet en væpnet styrke fra Tsjad en terroristbase med jorden nord i Mali. Flere terrorister ble drept, blant dem lederen deres, Mokhtar Belmokhtar, sa general Gobongue lørdag. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Belmokhtar er leder for den islamistiske gruppa De som signerer med blod. Gruppa har sagt at de er ansvarlige for terrorangrepet i Algerie i januar. 40 personer ble drept i angrepet. Fem nordmenn var blant de døde.

LES MER HER: Truer med nye angrep

Soldater fra Tsjad deltar i kampen mot islamister nord i Mali. De kjemper sammen med blant andre franske og maliske soldater.

General Gobongue leste opp talen sin på TV i Tsjad. Men til nå har ingen andre kunnet si om det stemmer at 
Belmokhtar er drept.

LES MER HER: Flere hundre islamister drept i Mali

Belmokhtar regnes som den som planla angrepet i Algerie. Gruppa la ut en video på internett. Der sa Belmokhtar at angrepet var ment som hevn over at Frankrike får bruke algerisk luftrom i kampen mot islamister i Mali.

Dersom det stemmer at han er død, vil det skape problemer for gruppa han leder i Mali. Det sier flere eksperter. Slike grupper kalles også brigader.

LES MER HER: Vanlige folk i Mali lider

– Hvis dette er riktig, er det slutten for hans brigade. Det betyr ikke nødvendigvis at de slutter med aktivitetene, men de vil heller søke seg over til mer etablerte grupper som AQIM, sier Morten Bøås til avisa Dagbladet. Bøås er seniorforsker i Fafo.

Islamistene er blitt presset stadig lenger opp i fjellene i Mali de siste ukene.

I forrige uke sa Tsjads president Idriss Déby at Abou Zeid var blitt drept. Zeid leder terrorgruppa AQIM.

Mokhtar Belmokhtar har herjet i Nord-Afrika helt siden 1990-tallet, skriver NTB. Han var først med i kamper i hjemlandet Algerie, senere dro han til Nord-Mali.

På begynnelsen av 1990-tallet skal han ha fått opplæring i Afghanistan. Senere skal Belmokhtar ha fått opplæring av arabere som hadde kontakt med Osama bin Laden og hans al-Qaida.

I 1993 dro Belmokhtar tilbake til Algerie. Da hadde militæret tatt kontroll over landet med makt. Det skjedde selv om partiet Den islamske redningsfront (FIS) hadde vunnet valget.

Belmokhtar dannet gruppa Væpnet islamsk gruppe (GIA) sammen med andre som hadde fått opplæring i Afghanistan. Så startet de kampen mot de militære. Det førte til en blodig krig. Minst 150.000 døde før GIA nesten ble knust mot slutten av 1990-tallet.

Belmokhtar ble med i gruppa GSPC, og det var denne grupa som senere ble kalt AQIM. AQIM står for «Al Qaida In Maghreb», skriver nettstedet nrk.no. Maghreb er en betegnelse på landene Vest-Sahara, Marokko, Algerie og Tunisia, og til dels også Libya og Mauritania.
AQIMs mål var først islamsk styre i Algerie, men de begynte etterhvert å kjempe i flere land i Nord-Afrika, skriver NTB.

Belmokhtar fikk kommandoen over sin egen gruppe i Nord-Mali. Da han mistet kontrollen over denne gruppa, skal han ha startet sin egen gruppe. Gruppa fikk navnet al-Muaqioun bi-dam (De som signerer med blod). Det var denne gruppa som angrep anlegget i Algerie i januar.

De siste årene skal Belmokhtar ha vært med på flere kidnappinger. I 2003 var han med på å bortføre 32 mennesker fra Europa. Belmokhtar skal også ha smuglet sigaretter, våpen og narkotika. Det sier politiet og folk som jobber med sikkerhet.