Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Møtte kongeparet som venner

Dronning Sonja og kong Harald er på besøk i Kina. De blir tatt imot av pyntede barn.

Barn med flagg og fargerike drakter møtte kongeparet fredag. Dronning Sonja og kong Harald er på besøk i Kina. Fredag kom de til en barnehage i Dunhuang.

Men ikke alle var like fornøyde med besøket.

– Kongen kom ikke, sier en fem år gammel jente til nyhetsbyrået NTB. Hun var en av mange som ble skuffet over at kongen ikke hadde på seg krone. Dermed følte hun egentlig ikke at han var en ekte konge.

Venninnen var mer positiv.

– Selv om han ikke hadde på seg krone, er jeg fortsatt veldig glad for at han kom. Jeg er veldig glad, sier hun.

Ungene i barnehagen hadde stelt i stand et storstilt danseshow for kongeparet. Høgskulen på Vestlandet og Kina samarbeider om forskning på barnehager. Derfor besøkte kongeparet barnehagen.

Torsdag ettermiddag landet kong Harald og dronning Sonja i Kina. Da nådde de oasebyen Dunhuang. Den er omringet av ørken og øde landskap i alle retninger.

I ni dager skal kongeparet være på besøk i landet. Et av hovedformålene med besøket er å bygge opp igjen vennskapet mellom Norge og Kina. Det var ødelagt i flere år. Årsaken var utdelingen av Nobels fredspris i 2010.

Men nå er forholdet bedre.

– Våre land er gode venner, sier kamelføreren Shi Long fra Dunhuang.

Det bor 190.000 mennesker i byen. Området er blant annet kjent for sine vakre, historiske grottemalerier. Dronning Sonja vil gjerne se disse.

– Det er ikke ofte konger fra andre land kommer hit, sier Wu Cheng. Fotografen lever av å ta bilder av turister.

Kongeparet besøkte fredag også et stort solkraftverk.

– Vi ønsker at Dunhuang skal lede an når det gjelder grønn energi, sier Zhan Shun Zhou i Dunhuang. Han er partisekretær i området.

 

Etter Dunhuang drar kongeparet videre til Beijing. Der skal de ha samtaler med president Xi Jinping. Til sist besøker kongeparet Shanghai.

 

Kongeparet reiser ikke alene. Mange fra norsk næringsliv er med. 310 personer fra Norge deltar under statsbesøket. Blant dem er sjefene for selskapene Equinor og Telenor. Også den norske utenriksministeren og næringsministeren er i KIna.

 

Delegasjonen ble invitert på statsbesøk av president Xi Jinping i fjor.

Flere av kineserne NTB møter er opptatt av at Kina har mye å vise fram.

– Kina er et vakkert land. De bør dra og se Mogao-grottene og reise rundt til andre steder. De kommer helt sikkert til å like seg. Vi kinesere er veldig vennlige. Landskapet er veldig vakkert, sier Liu fra Wuha. Hun er på ferie i Dunhuang.