Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mubarak må i fengsel

Egypts tidligere president Hosni Mubarak skal i fengsel i 15 dager. I tillegg er to av sønnene hans satt i varetekt.

Egypts tidligere president Hosni Mubarak må i fengsel i 15 dager. Det melder flere medier. Påtale-myndigheten i landet har bestemt at Mubarak skal pågripes. Det melder den statlige egyptiske TV-kanalen Nilen. Tirsdag fikk den tidligere presidenten problemer med hjertet. Det skjedde mens han var i avhør.

To av sønnene til Mubarak er også satt i fengsel. De to er siktet for å ha mottatt penger ulovlig. Alaa og Gamal Mubarak er satt i varetekt i 15 dager. De blir etterforsket for svindel. Det melder egyptisk TV onsdag. De to ble avhørt tirsdag. Det skjedde i byen al-Tor sør på Sinai-halvøya.

LES MER HER: Velger i september

Samme dag var Hosni Mubarak selv inne til avhør. Det var i byen Sharm el-Sheikh ved Rødehavet. Under avhøret skal han plutselig ha fått problemer med hjertet. Han ble fraktet til sykehus. En direktør ved sykehuset sa senere til TV-kanalen Al Arabiya at Mubarak var frisk nok til å bli avhørt.

Mubarak er anklaget for vold mot demonstranter. Han er også mistenkt for svindel og for å ha mottatt penger ulovlig. Derfor avhøres han. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Hosni Mubarak er 82 år gammel. Han var president i Egypt i 30 år. Den 11. februar i år ble han presset til å slutte i jobben. Store protester fra folket presset ham fra makten. Mer enn 380 mennesker ble drept i opprøret mot hans regime.

LES MER HER: Vil bli president i Egypt

Søndag snakket Mubarak til folket for første gang siden han sluttet som president. Han sa at anklagene mot ham selv og hans familie var «grunnløse». Han mente anklagene om at de skal ha mottat penger ulovlig er uriktige.

– Jeg vil bruke alle juridiske muligheter til å forsvare mitt og min families rykte, sa han.

Et militær-råd har styrt Egypt etter at Mubarak sluttet i jobben. Men folk i landet blir stadig mer misfornøyd med landets nye ledere. Demonstranter har krevd at de militære slutter å styre. De ber om at de gir makten til en vanlig regjering. De vil også at Mubarak skal stilles for retten. Det gjelder også medlemmer av familien hans og de som jobbet for ham.

LES MER HER: Vanskelig jobb for Egypt

Fredag samlet hundretusener av egyptere seg. De demonstrerte på Tahrir-plassen i Kairo. Det var på den plassen opprøret mot Mubarak skjedde. Soldater og politi brukte makt for å fjerne demonstrantene fra plassen fredag kveld. To personer ble drept i uroen.

Også tirsdag gikk soldater inn på Tahrir-plassen. Hensikten var å rydde den for demonstranter. Flere demonstranter skal ha blitt utsatt for vold.