Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mursi er varetektsfengslet

Mohamed Mursi er varetektsfengslet. Det er ventet store demonstrasjoner i Egypt.

Mohamed Mursi var president i Egypt. Han ble avsatt av hæren i landet. Det var i begynnelsen av juli. Mursi har sittet i husarrest siden da. Nå er Mursi varetektsfengslet i 15 dager. Det melder nyhetsbyrået NTB. Mursi er mistenkt for å ha samarbeidet med Hamas. Det er en opprørs-bevegelse som kjemper for en egen stat til palestinerne.

Hæren mener at Mursi sammen med Hamas angrep politistasjoner og fengsler. Det var under opprøret mot president Hosni Mubarak i 2011. Mursi er allerede blitt avhørt om mistankene. Det sier påtalemyndigheten.

I ett av fengselsangrepene ble Mursi selv befridd. 30 andre medlemmer av Det muslimske brorskap ble også befridd. Det muslimske brorskap er Mursis parti.

Mursi kan bli kjent skyldig i å ha samarbeidet med Hamas, Da risikerer han streng straff. Da kan han bli straffet for drap på fanger og bortføring av soldater.

Det muslimske brorskap sier anklagene mot Mursi er latterlige.

– Anklagene virker som en hevn fra det gamle regimet, sier Gehad El-Haddad. Han er pressetalsmann for Brorskapet.@

Hamas reagerer også på siktelsen mot Mursi. 
– Hamas fordømmer dette, sier Sami Abu Zuhri. Han er talsmann for Hamas.  

Fredag er det varslet nye demonstrasjoner i hovedstaden Kairo i Egypt. Det muslimske brorskap vil demonstrere mot avsettelsen av Mursi.

– Vi fortsetter våre protester på gatene. Faktisk tror vi at enda flere kommer til å forstå hva dette innebærer. Dette regimet representerer at den gamle staten til Mubarak kommer tilbake med bruk av rå makt, sier El-Haddad fra Brorskapet til Reuters.

Stridsvogner er oppstilt rundt Tahrirplassen. Det er også mye politi i gatene rundt Tahrirplassen.

Ellers i Kairo er gatene for det meste tomme. Folk er ventet i gatene til ettermiddagen og kvelden. Da er fasten over. Muslimer over hele verden faster nå. Det er i forbindelse med den islamske måneden ramadan.

Mange er også bekymret for hva dagen vil bringe.

– Jeg blir hjemme i hele dag. Jeg trodde ikke det skulle bli så ille her i Egypt. Hver dag hører du om sammenstøt og dødsfall, sier taxisjåføren Shadi Mohammad.

– Egypt er en katastrofe.

Flere ganger den siste tiden har det kommet til sammenstøt mellom demonstranter som støtter den avsatte presidenten og Det muslimske brorskap og islamistenes motstandere.