Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mye drama rundt valget i Østerrike

Ja eller nei til asylsøkere og EU? Folket i Østerrike er dypt uenige før valget av ny president.

4. desember skal Østerrike velge ny president. Vinneren kan bli Norbert Hofer fra partiet FPÖ. Mange er bekymret. De mener partiet har for ekstrem politikk langt mot høyre.

– Dette er et problem i Europa, ikke bare i Østerrike. Det er blitt greit å stemme på slike partier. Det er farlig, mener diplomaten Wolfgang Petritsch. Han sier dette til britiske BBC.

FPÖ ble startet av tidligere nazister. Partier får mye kritikk for å ha ekstreme meninger. FPÖ er spesielt skeptisk til innvandring og islam. De snakker også om å melde seg ut av Den europeiske union (EU).

Men ikke alle tror at partiet er farlig. Mange som stemmer på FPÖ, har ikke så ekstreme meninger. Det mener politikeren Hannes Androsch.

– Folk stemmer på FPÖ i protest. De har mange ulike grunner, sier han.

Strømmen av asylsøkere er èn grunn. Østerrike sliter med å ta seg av alle asylsøkerne. Mange i Østerrike får seg heller ikke jobb. Det er en annen grunn til at folk stemmer FPÖ i protest, skriver BBC.

I dag har ikke presidenten i Østerrike så mye makt. Hofer hinter om at han vil delta mer i politikken dersom han vinner.

– Jeg vil endre på president-jobben. Det blir forandringer, sier han, ifølge NBC News.

Hofer snakker på en mild måte og smiler mye. Derfor kalles han «ulv i fåreklær» av mediene. Motstanderen hans er mer alvorlig. Han heter Alexander Van der Bellen. Han er 72 år gammel og har ledet partiet De Grønne. De er politisk til venstre, mot sentrum.

Nå stiller Van der Bellen som en kandidat for seg selv. Mye av valgkampen hans handler om å fortelle at FPÖ er et farlig parti.

– Van der Bellen er den som er omtenksom, rolig og for fred, sier 89 år gamle Gertude. Hun snakker i en video. Den er delt av Van der Bellen på nettssamfunnet Facebook

Gertrude er jøde. Hun overlevde konsentrasjonsleir under andre verdenskrig. Nå er hun redd for at Hofers parti skal vinne.

– De snakker om borgerkrig i Europa. Det gir meg frysininger på ryggen, sier hun.

Meningsmålinger viser en tett kamp mellom Hofer og Van der Bellen. Valget blir uansett historisk. Ingen av kandidatene kommer fra partiene som har hatt presidenten fram til nå. Helt fra andre verdenskrig har presidenten tilhørt enten kristen-demokratene ÖVP eller sosial-demokratiske SPÖ. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Kommer det flere sjokk?